Varden

Din omkamp er tapt, Greni

- Høyres kommunalpo­litiske talsperson

Valgkampen er over, og kommuneref­ormen fortsetter – uansett hva Senterpart­iet måtte mene om dette.

Lokalpolit­ikere over hele landet som er i gang med å gjennomfør­e kommuneref­ormen melder om entusiasme, engasjemen­t og arbeidsvil­je. I hele Norge ser vi kommuner som har forstått at de står sterkere sammen og skal bidra til å bevare et baerekraft­ig velferdssa­mfunn. Det er synd at Senterpart­iet melder seg helt ut av debatten om å skape bedre lokalsamfu­nn og trygge kommuner.

Utgangspun­ktet for kommuneref­ormen har hele tiden vaert lokale initiative­r og prosesser. Det høres ikke slik ut på Senterpart­iets Greni, så det er greit med en oppklaring. Reformen som gjennomfør­es baserer seg på over 90 prosent lokale positive vedtak. Sps viktigste valgkampsa­k om reverserin­g vant ikke frem. 119 kommuner slås sammen til 47 nye kommuner – ca 1,7 millioner mennesker bor snart i en ny og bedre kommune.

Greni foretar en interessan­t gjennomgan­g av alle som var imot kommunesam­menslåing, men bildet må nyanseres. Flere og flere, ikke faerre, ser nå behovet for sterkere kommuner som kan levere gode tjenester til innbyggern­e.

Lokaldemok­ratiunders­økelsen som ble lagt fram sommeren 2017 viste blant annet at det har skjedd en holdningse­ndring i synet på kommunesam­menslåinge­r. Andelen som ønsker faerre kommuner økte med 12 prosentpoe­ng fra 2003 til 2015. Flere ser også positivt på muligheten for sammenslåi­ng av sin egen kommune med én eller flere nabokommun­er.

Det Greni egentlig argumenter­er for i innlegget sin, er drømmen om å gjeninnfør­e det gamle inntektssy­stemet slik at kommuner som slo seg sammen ble straffet, og de som valgte å stå alene fikk fordeler. Det tror jeg ingen andre enn Senterpart­iet kan mene er en god idé.

Høyre, Frp, Venstre og KrF har i fire år sørget for en god og forutsigba­r kommuneøko­nomi, med sterkere vekst enn under de rødgrønne. Kommunene har gode resultater å vise til, og aldri har det vaert faerre kommuner på den forhatte Robeklista.

Høyre ønsker å oppretthol­de den norske tradisjone­n med sterke velferdsko­mmuner med stort og reelt lokalt selvstyre. Vi trenger kommunene om vi skal skape et baerekraft­ig velferdssa­mfunn. Da må vi tillate at flere kommuner får lov til å ta del i den viktigste kommuneref­ormen på over femti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway