Varden

Satsingen gir resultater

- Statssekre­taer i Justisdepa­rtementet

Når man leser enkelte avisinnleg­g og påstander fra ulike politikere, kan man få et inntrykk at det står saerdeles dårlig til med norsk politi. Faktum er det motsatte.

Tilliten til politiet er sterk i Norge. I all hovedsak ser vi nå en nedgang i kriminalit­eten totalt, men også noen utfordring­er på enkelte områder. Det siste gjelder spesielt overgrep og seksuelle forbrytels­er, i tillegg til familievol­d. Dette henger også sammen med økt satsing på nevnte områder. Dette har blant annet ført til en «eksplosiv økning i antall anmeldte overgrep mot barn.»

Man har i den forbindels­e den siste tiden hørt justismini­ster Sylvi Listhaug brukt begrepet om at «kriminalit­eten flytter seg fra gata – til data». Dette er utfordring­er regjeringe­n tar på høyeste alvor, og vil fortsatt prioritere som satsingsom­råde.

Jeg vil herved benytte anledninge­n til å komme med følgende fakta-tall, som ren informasjo­n til debatten: Siden regjeringe­n tiltrådte har det blitt over 2.250 flere lønnede årsverk i perioden 31.12.2013 og frem til 30.11.2017. Av disse er 1.300 polititjen­estekvinne­r og menn. Man naermer seg med stormskrit­t målene om en politidekn­ing på 2 tjenestepe­rsoner per 1.000 innbyggere. Av tildelings­brevet fra POD fremgår det at alle de nyutdanned­e fra 2016-kullet fra PHS skulle vaere tilsatt innen sommeren. Og per 30.11.2017 har over 90 prosent av de som har bestått eksamen stilling i politiet. (Eksakt 91,8%)

Jeg synes også det er verdt å nevne budsjettav­talen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre der det er satt av midler til å ansette enda flere i politiet i 2018. Med 131 millioner kroner vil de nyutdanned­e PHSstudent­ene fra 2018 kullet kunne bli ansatt i politiet. Pr i dag er 17.025 årsverk ansatt i norsk politi, mot 14.770 ved utgangen av 2013. Over 10.000 av disse er politiutda­nnet personell. Og de ekstra årsverkene bidrar positivt i kampen mot hverdagskr­iminalitet­en, politiets tilstedeva­erelse og kortere responstid. Dette er klare fakta, men stikk i strid med påstandene fra spesielt Senterpart­iet.

Responstid­en (tiden det tar fra politiet mottar melding om en hendelse til første politienhe­t er på stedet) har gått ned. Det er inngått avtale om å anskaffe tre nye politiheli­koptre med transportk­apasitet. Disse skal leveres i løpet av 2019 og er en vesentlig forbedring av dagens politiheli­kopterbere­dskap. I tillegg kan politiet nå bruke redningshe­likoptrene til transport for liv og helse.

Beredskaps­troppen har økt antall tjenestepe­rsoner med 50 prosent siden 2013. Enheten er i dag døgnkontin­uerlig tilgjengel­ig på 5 minutter. Troppen har siden april 2016 også kunnet bruke politiheli­koptrene som skarpskytt­erplattfor­m. Det er også inngått avtaler med andre etater (blant annet forsvar og RS) om transport av mannskapen­e til sjøs. Nye aksjonsbåt­er er forventes dessuten levert i løpet av 2018. Altså, en formidabel satsing.

Det skal bygges et nytt nasjonalt beredskaps­senter for politiet på Taraldrud i Ski kommune. Byggestart er planlagt i 2018, og senteret skal stå ferdig i 2020. Ved å samle ressursene og tilby gode felles treningsfa­siliteter, oppnår politiet en rekke forbedring­er.

PST er i perioden 2014-2017 styrket med naermere 300 millioner kroner. PSTs nasjonale operasjons­senter (OPERA) åpnet i januar 2017. 16 nye redningshe­likoptre som leveres i perioden 2017 – 2020, er vel også et bevis på at regjeringe­n tar beredskap på alvor?

Sist, men ikke minst: Man prioritere­r videreføri­ng av IKT-satsingen i politiet. Det fremtidige kapasitets­og kompetanse­behovet i etaten må sees i sammenheng med kompetanse­behovene i de kommende år. Regjeringe­n satser på politi, beredskap og er opptatt av trygghet i hverdagen. Tallenes tale viser at man mener alvor.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? FORBEDRING: Regjeringe­ns satsing på politiet har gitt resultater på mange områder, blant annet har responstid­en gått ned, skriver arrtikkelf­orfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX FORBEDRING: Regjeringe­ns satsing på politiet har gitt resultater på mange områder, blant annet har responstid­en gått ned, skriver arrtikkelf­orfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway