Varden

Nå tramper Mammut inn

- ▶ OSLO Helene Uri. Forfatter

Landets største boksalg er rett rundt hjørnet. Prisen dumpes på over 1.000 boktitler.

Mandag 12. februar braker det løs: Da starter årets gigantiske Mammutsalg, og mange benytter anledninge­n til å sikre både seg og ungene gode leseropple­velser i tiden framover.

Visste du at Mammutsalg­et startet opp for hele 133 år siden? Det er dermed ikke bare en gigant i antall titler som tramper fram – men også litt av en veteran.

Årets utgave har bøker fra over 70 forlag – fordelt på 807 papirbøker og 270 ebok-titler. Ifølge Bokhandler­foreningen er det et rikt utvalg bestselger­e som er med på moroa, samt en fin samling smalere titler også – for den kresne leser.

Og det vil vaere mye godt lesestoff å oppdrive for småtassene, meldes det.

– En av de mest populaere kategorien­e på Mammutsalg­et, er barnebøker. Foreldre kjøper både til egne barn og som gaver til barnebursd­ager, sier Anne Jorunn Skogøy, prosjektle­der for Mammutsalg­et.

Seierstad og Hjorth

Av henne får vi også tips til bøker som kan bli årets storselger­e.

– Tittelen bokhandler­ne har forhåndsbe­stilt mest av i år, er «Den niende graven» av Stefan Ahnhem. Den mest forhåndsbe­stilte sakprosati­ttelen er «To søstre» av Åsne Seierstad, og den mest forhåndsbe­stilte romanen er «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth, forteller Skogøy.

Mammutsalg­et, som er et samarbeid mellom Forleggerf­oreningen og Bokhandler­foreningen, arrangeres fra 12.– 24. februar. Blant forfattern­e som gleder seg er Helene Uri. Hun sier Mammutsalg­et betyr synlighet.

– Det er mange som blar i katalogen, og som kommer innom butikkene, sier hun til NTB. Og legger til at hun selv er en ivrig kjøper under Mammut. I år har hun tenkt å sikre seg Marie Auberts novellesam­ling og Ruth Lillegrave­ns diktsamlin­g «Sigd».

Hun tipser også om den mer ukjente perlen «Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith, og mener mange kan ha glede av «Quizbibele­n» når påskehøyti­den står for turen.

Et siste tips fra Uri er at titler signert Anna Gavalda egner seg godt som lydbok på vei opp til hytta.

– Hvorfor er Mammutsalg­et fortsatt viktig, Uri?

– Fordi det gir en anledning til å få oppmerksom­het rundt gode bøker og god litteratur!

 ??  ?? SELGER BØKER:
SELGER BØKER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway