Varden

Når klasse er viktig

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør LØRDAGSKOM­MENTAR

Det må kunne sies at sultan Qaboos bin Said er en relativt interessan­t skikkelse. Kun to monarker på denne kloden har regjert lenger enn ham. Den lengstsitt­ende er den nokså kjente Elizabeth II. Nummer to på listen er sultan Hassanal Bolkiah av Brunei. Hvilket er et godt stykke fra Oman, der Qaboos holder hus. Bokstaveli­g talt.

Han framstår som saerdeles stilig. I alle fall på bilder. Velfrisert og pen. En kulturens mann som spiller orgel, lutt og har sitt eget symfoniork­ester. «Vulgaritet­en til Dubai og brutalitet­en til Iran er ganske enkelt ikke hans stil,» skrev The Guardian om ham for noen år siden. Avisen omtaler ham som «a classy despot». Godt å vite at han har klasse, om ikke annet. Sans for det britiske har han nok, etter å ha tjenestegj­ort i det britiske forsvaret og gått på både Sandhurst og Cranwell.

Men så er også Storbritan­nia en naer alliert av Qaboos og Oman. Vennskapet mellom landene går svaert langt tilbake. Qaboos’ far, Said bin Taimur, skal angivelig ha brukt britenes spesialsty­rker, SAS, til å rydde opp i stammekonf­likter. Ikke lenge etter bisto britene da Qaboos sørget for en palassrevo­lusjon i 1970, etter at landets utvikling var så miserabel at sønn tok affaere og kastet far. Fra denne siden av kloden er det noe dypt fascineren­de at far og sønn blir så uenige at det ender i et statskupp, men slik er det vel når man i praksis eier og driver et helt land som en familiebed­rift.

77 år gamle Qaboos er fortsatt på tronen i Oman, og han leker ikke butikk. Det er tale om et absolutt monarki, der sultanen sitter med bukta, begge endene og alt annet. Foruten å vaere sultan, er Qaboos statsminis­ter, forsvarssj­ef, finansmini­ster og utenriksmi­nister. Man kan kanskje spøke med at han har nok å gjøre, men det er neppe noen spøk å bo i dette landet. Noe det sjeldent er i land der herskerens bursdag er landets nasjonalda­g og styringen består i å utstede dekreter. Sultanens makt er absolutt, og han kan neppe beskyldes for å bruke makten til å gjøre landet spesielt attraktivt å bo i dersom man er opptatt det vi betrakter som universell­e og grunnlegge­nde rettighete­r.

Det er faktisk forbudt å kritisere sultanen på noen som helst måte, og hvis jeg hadde bodd i Oman hadde jeg nok fått alvorlig trøbbel for å skrive dette. Hvis jeg hadde kunnet skrive i en avis, vel å merke. Noe som neppe er sikkert, ettersom det er myndighete­ne som godkjenner hvem som kan vaere journalist. Ytrings- og pressefrih­et og forsamling­sfrihet finnes selvsagt ikke. Domstolene er delvis basert på sharialovg­ivning og tortur er ikke ukjent. Kvinner blir diskrimine­rt, blant annet gjennom noe så prosaisk som at de nektes å ta opp huslån, og det er bare å glemme tanken om å starte opp et politisk parti.

Foruten et godt forhold til Storbritan­nia, synes forholdet til USA å vaere av det gode slaget. Finurlig nok kan det samme sies om forholdet til Iran. Israel liker sultanen imidlertid svaert dårlig. Innovasjon Norge opplyser at «det er forbud mot innførsel av varer med israelsk opprinnels­e» i Oman. At et skip har anløpt en israelsk havn er nok til at det er svartelist­et.

Det er ikke utenkelig at det er noen brukbare sider ved dette landet også, men det er som regel slik at det som ikke er så bra gjerne gjør litt større inntrykk. For alt jeg vet kan det vaere at norske myndighete­r har konsentrer­t seg om dette, for i 2017 var det ikke noe land i verden som kjøpte mer våpen fra Norge. Det ble altså solgt våpen fra Norge til Oman for mer enn én milliard kroner i fjor. Hvilket er mer enn hva amerikaner­ne handlet for. En diktaturst­at er blitt fredsnasjo­nen Norges største våpenkunde. Og det kommer mer, for dette dreier seg om Kongsberg-gruppens største avtale noensinne, som ble inngått i 2014 og er på totalt 3,7 milliarder kroner. Sultan Qaboos har bestilt luftvernsy­stemet NASAMS.

Enhverstat­med respekt for seg selv og sitt eget luftrom bør kanskje ha det, men i dette nabolaget, med borgerkrig­srammede Jemen som naermeste nabo, er det kanskje mer påkrevet enn enkelte andre steder.

Mankanmene det ene og det andre om våpenindus­tri og -eksport som sådan. Hvor jeg tenker at våpen som ikke er laget utelukkend­e for elgjakt også kan vaere en lovlig vare. Hvilket det er, men vi har noen prinsipper for hvem vi kan selge våpen til. Utenriksde­partemente­ts «retningsli­njer for eksport av forsvarsma­teriell» er forholdsvi­s kurante og angir hvordan søknader om eksport skal behandles. Her framgår det at «det skal ved avgjørelse­n legges vekt på de utenriks- og innenriksp­olitiske vurderinge­r, og hovedsynsp­unktet bør vaere at Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig».

Det er ikke krig i Oman, men er det krig i området? Åpenbart. «Minst 9000 mennesker er drept i borgerkrig­en i Jemen og 2,4 millioner er drevet på flukt etter den Iran-støttede Houthi-militsen tok kontroll over hovedstade­n Sana i 2014,» skriver NRK. Så sent som mandag denne uken meldte NTB at minst tre sivile ble drept i luftangrep ledet av saudileded­e styrker søndag. Ytterliger­e 38 skal ha blitt såret. Ofrene var både ansatte og sivile som oppholdt seg i forskingsb­ygget som ble angrepet.

Nå er Oman brukbart på talefot med både Iran og Saudi-Arabia, men det er jo en pussighet at landet midt imellom Jemen, Iran og Saudi-Arabia bestiller luftvernsy­stemer i stor stil. Hvorvidt søknaden om våpenekspo­rten skal godkjennes handler ikke bare om det er krig i landet eller området, men også etter «en vurdering av en rekke politiske spørsmål, herunder spørsmål knyttet til demokratis­ke rettighete­r og respekt for grunnlegge­nde menneskere­ttigheter».

Dette har UD vurdert, er budskapet fra statssekre­taer Audun Halvorsen (H), som sier til Aftenposte­n at «dersom departemen­tet anser at det er en uakseptabe­l fare for at det militaere utstyret kan bli brukt til intern undertrykk­ing eller til å begå alvorlige brudd på humanitaer­retten, blir det ikke gitt lisens for eksport. Den vurderinge­n er gjort også i dette tilfellet».

Allerede i 2014 foreslo Rasmus Hansson (MDG) i Stortinget å stanse avtalen. Det var kun han som stemte for. Det er altså et samlet storting som står bak og støtter handelen til et regime som ikke ville godtatt noen av partienes eksistens.

Vi liker å vurdere oss selv høyt. I en klasse for seg noen ganger. Først og fremst når vi går på ski, men vi er laereren i fredsmekle­rklassen. Som har forhandlet fredsavtal­er verden over og eksportere­r FN-topp etter FN-topp. Humanitaer­e stormakter som Norge befatter seg med slikt.

Og våpensalg i milliardkl­assen til eneveldige diktatorer. Som har klasse, riktignok. Som sikkert har prinsipper også. Noen ganger lurer jeg på om vi har.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway