Varden

Thorleif vil ikke ha pause mer

Thorleif Fluer Vikre traff sin elleve år yngre kjaereste i Fremskritt­spartiet, men det var ikke #metoo. – Vi snakker vel heller om #ustoo, ler mannen som er på vei tilbake i fylkespoli­tikken.

- Fortsetter på neste side ▶

På midten av 1950-tallet møtes to unge mennesker i den norske sjømannski­rka i New York. Den ene er Judith fra Sunnmøre. Den andre er Knut fra Karmøy. Han er sjømann og har reist «over dammen» for å jobbe på taubåt i New York. Hun er predikantd­atter, og har fulgt med sin far som reiste til Amerika for å forkynne Guds ord for folkene i Det forjettede land.

Gutt møter pike. De gifter seg og får en datter sammen i USA. Så flytter de hjem til Norge, der lille Thorleif kommer til verden 14. februar 1966. Ingen av foreldrene har tilknytnin­g til Grenland, men flytter dit fordi Knut får jobb som statslos.

Politisk oppvåkning som 14-15-åring

Familien bosetter seg på Borgestad i Skien. Faren seiler opp og ned i elva og fjordene, mens mor er hjemmevaer­ende husmor, slik seg hør og bør ifølge tidsånden på 1960 og 70-tallet.

– Det var trygt og godt å vokse opp på Borgestad. Jeg gikk på Buer barneskole og Menstad ungdomssko­le, spilte fotball om sommeren og bandy på islagte baner om vinteren, minnes Vikre.

Den politiske oppvåkning­en kom tidlig, allerede i 14-15-årsalderen.

– Den gangen var Arbeiderpa­rtiet inspirert av planøkonom­i og sosialisti­sk tankegang fra østblokka. Jeg var opptatt av at man skulle få gjøre som man ville selv. En nabogutt hadde engasjert seg i Fremskritt­spartiets ungdom, og det ble jeg også med på, forteller han.

Tenåringsg­utten ble raskt valgt inn i styret for Telemark FpU, og dermed hadde et langt politisk liv begynt.

Kuppet i Frp i 2014

Rett nok falt Frp-iveren litt på slutten av tenåra. I 1985 stemte han til og med på Høyre, innrømmer han. Men i 20-åra tok det seg opp igjen, og i 1991 ble unge Vikre valgt inn i Porsgrunn bystyre. Der ble han i 20 år. I 1995 ble han valgt inn i Telemark fylkesting, og satt der også i 20 år, helt til han ble utsatt for et aldri så lite kupp på nominasjon­smøtet i desember 2014.

Nominasjon­skomiteen innstilt Thorleif Fluer Vikre som førstemann på lista. Han har takket ja til å vaere partiets fylkesordf­ørerkandid­at, men på selve nominasjon­smøtet tar alt en helt ny vending: Folk har snakket sammen bak Vikres rygg; Knut Morten Johansen blir fremmet som motkandida­t i et politisk spill. Johansen går vinnende ut av kampvoteri­ngen, og Thorleif Fluer Vikre trekker seg fra hele lista etter å ha tapt duellen.

– Snakket om meg, ikke til meg

Selv om Johansen hadde flest støttespil­lere da det gjaldt, har også Vikre en betydelig gjeng bak seg. Ni stykker trekker seg fra lista i protest. Blant dem Adrian Ness Løvsjø og Nelly Olsen, som var foreslått på henholdsvi­s femte og fjerde plass på lista. Thorleifs kone, Henriette Fluer Vikre, trekker seg også.

– Når en så rutinert og dyktig politiker som Vikre blir kastet ut til fordel for en fersk og urutinert en, da har det ikke vaert realt spill, sier Nelly Olsen til Telemarksa­visa etterpå.

– Veldig mange har snakket om meg og ikke til meg, sa Vikre til Varden etter rabaldermø­tet.

I dag klarer han likevel å smile når han snakker om det som skjedde, og forteller at han rett som det er snakker med Knut Morten Johansen, som han omtaler som «en hyggelig kar».

– Følte du deg dolket i ryggen?

– Jeg er klar over at det alltid vil vaere uenighet om personer. Jeg synes ikke det var noen god prosess, men jeg bruker ikke tid og energi på det lenger.

Nå stiller han til valg som nestleder i det sammenslåt­te fylkespart­iet i Telemark og Vestfold, til tross for at mange av menneskene der er de samme som var med å vrake ham som listetopp til valget i 2015. Valgkomite­en for det nye Vestfold-Telemark Frp har innstilt Frode Hestnes fra Tønsberg som leder, med Thorleif Fluer Vikre som politisk nestleder og Karianne Hanssen fra Skien som organisato­risk nestleder. Hun var en av dem som stemte Vikre ut og Knut Morten Johansen inn på det dramatiske nominasjon­smøtet for tre år siden, men Vikre ser ikke på det som noe hinder.

– Jeg har ingen problemer med å samarbeide med folk flest, sier han.

Karianne Hanssen sier at det ikke er vanskelig å samarbeide med Vikre.

– Politikken­s verden er nå en gang slik at ikke får alle plassene vi ønsker oss – vi har alle vaert der, sier hun.

Thorleif Fluer Vikre har forresten ingen problemer med å innrømme at han kan vaere skarp i kantene selv også.

– Jeg vet at jeg kan oppleves som arrogant, krass og altfor sinna, selv om jeg ikke mener å vaere noen av delene. Jeg prøver å gjøre noe med det, men jeg liker å vaere tydelig, sier han.

Når det gjelder sammenslåi­ng av fylkeskomm­unene, tror han det vil vaere positivt for naeringsli­vet og veksten i Telemark. Nå blir ikke Vestfold en konkurrent lenger.

Er kremmer på heltid nå

Når Vikre nå ser tilbake, sier han at det kan vaere sunt at det ble en pause fra politikk på heltid.

– Det er lurt at en politiker har litt naerkontak­t med virkelighe­ten.

Avbrekket har gitt ham anledning til å sette fart i selskapet sitt, Vikre Handel AS. Det holder til på Heistad og selger et sammensuri­um av produkter.

– Vi snakker om nisjehande­l. Mye av det er basert på produkter jeg selv har hatt bruk for en gang, forteller handelsman­nen, som selv importerer mye av det han selger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway