Varden

Sandhetens time

Noe godt har da kommet ut av sand-skandalen på Geiterygge­n. Både i Porsgrunn og Skien er ordførerne blitt påfallende rause med strøsanden – og gruser resten av landet i raushet.

- ▶ hodeti@sanden.cåssda

Kommunene har som kjent verken tid eller lyst til å strø selv, så da settes hele folket i arbeid. Spesielt i sykehjemsk­øene er det mye elendig og billig arbeidskra­ft som kan sendes ut på glatta for å bedrive sandpåstrø­ing. Så lenge sanden er gratis er dette bare artig tidsfordri­v. Kommunetop­per sto fram med et solid glis da de lanserte tilbudet om å overlate alt vedlikehol­d til innbyggern­e. Det neste blir at de gir bort snøskuffer til hver eneste bilist, slik at brøytesjåf­ørene slipper å måtte stå opp før morgenanda­kten. Krisekommu­nene ligner mer og mer på et katastrofe­område som man trolig må helt til Afrika eller Gjerstad for å finne. Det blir snart slutt på normal vanntilfør­sel også. I stedet etableres det vannposter i minst fire bydeler slik at folk kan hente vann i leirkrukke­r fra heimstadla­ere. Den offentlige kloakken erstattes med mobile utedasser. Den ene dagen kan den stå på Klyve. Så er det folk på Stridsklev sin tur til å nyte dolivets gleder.

På Rjukan har vi fått en ny tungtvanns­helt, etter at vårt bilag Varden leverte en rørende historie om Vemork-sjef Runar Lia Han ramla og brakk ankelen på glatta. Arrangemen­tet «i tungtvanns­heltenes skispor» erstattes nå av i «haltepinke­ns krykkespor.» Det viser seg at Lia hadde vaert i Odd Fellow-losjen da han skulle utføre heltedåden og kare seg hjem til lia. Med andre ord er dette en klar advarsel til ungdommen om å holde seg unna lyssky gutteklubb­er. Det er nå snakk om å rekonstrue­re dramaet og lime den inn i neste utgave av «Mission Impossible», eller «Misjon Ikkje Mogleg», som det heter i Tessungdal­en. Noen må bare skrive boka først, så kan det hele filmes. Tom Cruise er orientert, på en blanding av amerikansk og Rjukan-engelsk.

I Skien fortsetter de å telle (til korrekture­n: Ikke tette!) hull i veiene. Tolv nye hull per dag er omtrent som den gangen vi gikk til skoletannl­egen. Fortsetter det sånn, får vi snart en nabokommun­e i Kina. Så fort våren kommer, må det foretas en ny folketelli­ng for å sjekke svinnet.

I Porsgrunn bystyre er ufører Robin Kåss blitt beskyldt av den gamle Frp-eren Kjell Grant Teigen for å oppføre seg som en trassig unge. Men Kåss har slått kraftig tilbake. – Dum kan du vaere selv, lyder det skråsikker­t fra ordførerko­ntoret. Kåss er innimellom sin briljante retorikk opptatt av å bygge slott i strøsandka­ssa og legger ikke skjul på at min pappa er sterkere enn din.

For første gang i nyere historie har Varden trosset sin kristne formålspar­agraf og bannet på trykk. Det satt langt inne å kalle bomba som ble funnet i Porsgrunn for «satans mor». Et forsøk på å mildne uttrykket og kalle det «satans svigermor» ble avfeid på morgenmøte­t. Eller forbønnen, som det kalles i den møblerte og luthersk ortodokse delen av redaksjone­n. Sofus har en frittståen­de rolle i bermen og er ikke medlem av statskirke­n. Men er til gjengjeld en hyggelig representa­nt for Noregs tjuvfiskar­lag og Arbeiderpa­rtiet.

Den offentlige kloakken erstattes med mobile utedasser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway