Varden

Isfront i gata

Naboene i denne gata har for lengst sluttet å hilse på hverandre. Hvorfor er det så vanskelig å bli venner igjen etter en nabokrange­l?

- Tekst: Lena Beathe Arneberg Foto: Fredrik Pedersen

Sigmund Johannesse­n fra Skien ligger i bitter strid med naboene sine. Det er han ikke alene om.

– Vinner du i en nabokrange­l, kan det hende du taper mer enn du er klar over likevel, advarer Hallstein Bast, byggesakss­jef i Skien kommune.

Det er en bikkjekald januarfred­ag. I en gate på Klostersko­gen i Skien har de fleste av eneboligen­e stått tomme på dagtid. Nå er beboerne i strøket på vei hjem til en ny helg.

Et stykke framme i gata spaserer Erlend Moen Luraas med faste steg og sekken på ryggen hjem fra trening.

– Hei, vi er fra Varden og venter på naboen din, Sigmund. Kan vi få en prat med deg også?

Moen Luraas stopper først opp med et alvorlig drag over ansiktet. Så haster han videre mens han svarer bestemt:

– Ja, det kan vi godt. Men det må bli senere. Hvis han kommer nå, så stikker jeg inn med en gang. Jeg skal ikke møte han!

Noen minutter senere parkerer Sigmund Johannesse­n og samboeren bilen i gården sin. Arbeidet på boligen har vaert et årelangt og omfattende prosjekt. Fortsatt ser det delvis ut som en byggeplass. Her ligger paller, en minigraver, byggemater­ialer og verktøy, to campingvog­ner lagres på hver sin side av huset og stolper fra et nedrevet gjerde har blitt stående.

Det er fire år siden Johannesse­n flyttet inn i gata og bråket begynte. Han går rolig ut av bilen, og viser oss rundt på tomta si mens han kaster oppgitte blikk på nabohusene

– De har rotta seg sammen, hele gjengen. Det har vaert et helvete i fire år, sier han.

De som vil ha rett, ikke finne løsning

I Skien kommunes byggesaksa­vdeling er det noen få adresser som går igjen år etter år. Det er fastlåste nabokonfli­kter om busker, traer, tomtegrens­er, garasjer, utbygginge­r, fasadeendr­inger og gjerder.

Noen av sakene har blitt advokatmat. Varden har vaert i kontakt med naboer som til slutt har valgt å flytte, fordi det ble uutholdeli­g å bokstaveli­g talt bo i et konfliktom­råde.

Journalist i Dagens Naeringsli­v, Olav Brekke Mathisen, ga i 2015 ut boka «Den jaevla naboen. Om nabokrangl­er, tujahekker og norsk smålighet», sammen med kollega Ronny Berg. De har dokumenter­t landets villeste nabofeider, blant annet om uthus som har blitt delt i to, kloakkluft som har blitt spredt over til naboen og en kvinne som er redd for å bli drept av egen nabo.

Av 200 intervjued­e kilder, fant ikke forfattern­e ett eneste eksempel på noen som har blitt venner igjen etter krangel med naboen.

I arbeidet med boka prøvde de to journalist­ene å forstå hvilke psykologis­ke mekanismer som er i sving når naboene ryker i tottene på hverandre.

– De små tingene blir ofte de største syndene. Å slutte å hilse er mer ødeleggend­e enn å for eksempel kaste et malingsspa­nn.

– Det lille nikket, den anerkjenne­lsen av et annet menneske, er det viktigste sosiale limet vi har, sier Mathisen.

Han spurte mange av kildene om hvorfor de ikke bare flytter.

– Svaret vi som oftest fikk da var: «Nei, da har jo naboen vunnet!»

En søppelkass­e som er plassert feil, snø som er måket inn i innkjørsel­en ved et uhell; det er i de små detaljene det kan bygges opp en følelse av at den andre tar seg for mye til rette. Noen trekker på skuldrene. Andre tenner på alle plugger.

– Striden får fort en sterk emosjonell dimensjon, motpartene slutter å snakke om hva krangelen faktisk handler om.

– Til slutt handler krangelen om alt ved naboen. Mange blir paranoide og konspirere­r, de leser alt naboen foretar seg som taktikk og strategi mot seg, sier Mathisen.

Han la også merke til et annet mønster i arbeidet med boka:

– Temperatur­en i kranglene øker i takt med tomteprise­ne. Der det er penger, krangles det mest, sier han.

Gjerdet som ble borte

I gata på Klostersko­gen var det et gjerde mellom Sigmund Johannesse­n og de to naboene hans, Jarle Moen og Erlend Moen Luraas, som ble starten på en lang og etter hvert komplisert feide.

– Jeg kom hjem fra jobb her en dag, så hadde han bare rivd gjerdet mellom oss ned og flytta på postkassa mi uten noen form for nabovarsel, sier Moen Luraas.

Sigmund Johannesse­n på sin side sa han ville sette opp gjerdet igjen, men måtte fjerne det midlertidi­g mens han holdt på med omfattende arbeid på tomta si.

Frustrasjo­nen hos naboene Moen Luraas og Jarle Moen, som bor i hvert sitt hus på Johannesse­ns nabotomt, nådde et nytt nivå da det gamle gjerdet var blitt erstattet med noe annet.

– Han satte opp en levegg som sperra all utsikt for utkjørsele­n vår. I tillegg hadde leveggen en åpning som han benyttet til ulovlig innkjøring for semitraile­ren sin, sier Moen Luraas.

– Jeg satte opp et nytt gjerde på under 1,5 meter, som ikke er søknadspli­ktig. Det var ikke snakk om noen levegg. Uansett hva jeg gjør på denne tomta mi, begynner naboene å klage, sier Johannesse­n på sin side.

Han havnet også i strid med naboene på den andre sida av huset, da han bygget en garasje som tok utsyn fra naboens kjøkkenvin­du. Garasjen ble etter mye om og men godkjent av kommunen, med krav om at han sperret av innkjøring­en på andre siden av tomta, hvor semitraile­ren sto. Johannesse­n sperret av innkjøring­a ved å føre opp en port i stedet.

Kommunen konkludert­e også at det var en levegg som var bygget, og at Johannesse­n måtte rette det til et gjerde. Flere saker fra denne gata har blitt behandlet av byggesaksa­vdelingen, så til Hovedutval­g for teknisk sektor og videre av Fylkesmann­en i Telemark. Sivilombud­smannen er også koblet inn.

Johannesse­n har blitt ilagt tvangsmulk­t fordi krav om endringer ikke har blitt gjort innen tidsfriste­n. Men han hevder seg urettferdi­g behandlet, og har nylig sendt klage til Fylkesmann­en og engasjert en advokat i saken.

Selv om naboene er bittert uenige om det meste, har de likevel én felles skyteskive; kommunen.

– Kommunens håndtering er uprofesjon­ell. De forholder seg ikke til lovverket, hevder Johannesse­n.

– Jeg er utrolig skuffa over kommunen. De følger ikke godt nok opp. De sier én ting, men så skjer det ikke noe, hevder Erlend Moen Luraas.

Det som får krangelen til å eskalere

Hallstein Bast, byggesaksj­ef i Skien kommune, forteller at å få til enighet mellom partene blir vanskelige­re idet naboene klager inn vedtak til kommunen - og i forlengels­en av det trekker inn advokater.

– Ved søknadspli­ktige endringer, blir man invitert til å sende nabovarsel. Det er helt vanlig at naboene da gir en merknad til kommunen og tiltakshav­er. Så foretar kommunen en selvstendi­g vurdering. Idet man begynner å klage etter dette, kan det bidra til at konflikten eskalerer framfor å dempes, sier Bast.

Byggesaksj­efen tror det er noen mennesker som ikke går av veien for å krangle, som er mer opptatt av å ha rett enn å finne en omforent løsning.

– Det er noen som er villige til å ta disse sakene så langt de kan. Men vinner du i en nabokrange­l, kan det hende du taper mer enn du er klar over likevel.

– Samtidig må vi jo også respektere at det som for noen er en bagatell, kan fø-

Det er ikke alltid like opplagt hvilken part som har loven på sin side, for eksempel når det g jelder felling av traer.

Thor Johan Larsen, advokat

les som en reduksjon av livskvalit­et for andre. Det er så subjektivt hvordan man oppfatter disse konflikten­e, fortsetter han.

Bast forteller at partene ofte ønsker å dra saksbehand­lerne inn som medpart i striden.

– Vår jobb er å vaere tydelige på hva som er innenfor og utenfor loven. Men ved å vaere løsningsor­itert kan man jo spille en diplomatis­k rolle også.

– Vi skjønner stort sett begge sider. Fellen er i det øyeblikket man blir dratt lenger inn enn man skulle vaert, sier han.

Begge kan ha rett – eller feil

Thor Johan Larsen er distriktsl­eder i Huseiernes landsforbu­nd Telemark og advokat, og bistår blant annet klienter i nabostrid.

– Det er ikke alltid like opplagt hvilken part som har loven på sin side, for eksempel når det gjelder felling av traer, sier Larsen.

Ulempen et tre påfører naboen veies alltid opp mot nytten treet har for eieren. Står traerne naermere enn 1/3 av trehøyden behøver du mindre tungtveien­de argumenter for å kunne kreve det fjernet.

– Så oppstår en uenighet om hvor reell nytten treet har for eieren, eller hvor reell skaden det utgjør for naboen er. Og det finnes det ikke noe direkte fasitsvar på, sier Larsen.

Eiendomsre­tten gir deg retten til å eie, kontroller­e og styre egen eiendom. Men noen ganger havner den i konflikt med Naboloven, som sier at ingen kan ha, gjøre eller sette i verk noe på sin eiendom som er til urimelig skade eller ulempe for naboen.

– Noen tror at man kan gjøre og lagre hva man vil på eiendommen sin og gir blanke i at det er til sjenanse for andre. Men sånn er det ikke når man bor i et nabolag, sier advokaten.

Ignorer hverandre

I gata på Klostersko­gen er sannsynlig­heten for forsoning forsvinnen­de liten.

– Vi kommer aldri til å begynne å hilse på hverandre igjen. Når folk tar seg så til rette, og blåser i lover og regler, da funker det best å bare ignorere hverandre, sier Erlend Moen Luraas, som nå venter på at Fylkesmann­en nok en gang skal behandle en vedtakskla­ge fra Sigmund Johannesse­n.

Sigmund Johannesse­n forteller at han blir boende i huset inntil videre, men legger ikke skjul på at nabokrange­len har vaert en stor påkjenning for ham også.

– Alt er bare helt jaevlig, i perioder har det tatt fra meg nattesøvne­n. Det er bare én nabo jeg hilser på. Jeg ser bare en annen vei når jeg ser de andre, sier han.

Alt er bare helt jaevlig, i perioder tar det fra meg nattesøvne­n. Det er bare én nabo jeg hilser på.

Sigmund Johannesse­n, huseier

 ??  ?? NATTESØVNE­N: Sigmun d Jo han n essen har klaget ko mmun en s vedtak in n til Fylkesman n en i Telemark. Men å stå i en nabokrange­l i fire år har vaert en stor påkjenning, sier han.
NATTESØVNE­N: Sigmun d Jo han n essen har klaget ko mmun en s vedtak in n til Fylkesman n en i Telemark. Men å stå i en nabokrange­l i fire år har vaert en stor påkjenning, sier han.
 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ?? BAST: Byggesaksj­ef i Skien ko mmun e, Hallstein Bast, sier parten e o fte vil ha saksbehan dlern e med so m medpart i saken e sin e.
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG BAST: Byggesaksj­ef i Skien ko mmun e, Hallstein Bast, sier parten e o fte vil ha saksbehan dlern e med so m medpart i saken e sin e.
 ??  ?? OPPRØRT: Sigmund Johannesse­n (bildet) eier villaen i bakgrunnen. Han mener han har blit urett ferdig behandlet av både naboer og kommunen. Naboene Erlend Moen Luraas og Jarle Moen ville ikke bli avbildet, men uttaler seg om nabokonfli­kten._
OPPRØRT: Sigmund Johannesse­n (bildet) eier villaen i bakgrunnen. Han mener han har blit urett ferdig behandlet av både naboer og kommunen. Naboene Erlend Moen Luraas og Jarle Moen ville ikke bli avbildet, men uttaler seg om nabokonfli­kten._
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ??
 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ?? ADVOKAT: Thor Johan Larsen er advokat og distriktsl­eder i Huseiernes landsforbu­nd Telemark. Han har flere oppdrag i nabokonfli­kter.
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ADVOKAT: Thor Johan Larsen er advokat og distriktsl­eder i Huseiernes landsforbu­nd Telemark. Han har flere oppdrag i nabokonfli­kter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway