Varden

Høyre-komité sier nei til eggdonasjo­n

Et flertall i Høyres prinsippro­gramkomité sier nei til eggdonasjo­n og ja til assistert befruktnin­g for enslige. Sakene avgjøres endelig på landsmøtet.

-

På partiets sentralsty­remøte mandag la første nestleder Jan Tore Sanner fram prinsippro­gramkomite­ens forslag til hva partiet skal mene om bioteknolo­gi.

– I komiteen har vi tvilt oss fram til våre standpunkt­er i disse spørsmålen­e, sier Sanner.

Komiteens flertall har falt ned på et nei til eggdonasjo­n, men ja til assistert befruktnin­g til enslige. Partier sier videre nei til surrogati, men åpner for at genterapi og genrediger­ing kan brukes også ved mindre alvorlige sykdommer.

Delt komité

Sanner sier komiteen er delt i spørsmålet om assistert befruktnin­g for enslige. Et flertall på seks er for, mens et mindretall på tre er mot. På samme måte var komiteen delt i spørsmålet om eggdonasjo­n. Et mindretall på tre var for, mens flertallet på seks var mot.

– Høyre mener at ethvert menneske har rett til å kjenne sitt biologiske opphav, og samfunnet kan ikke ta fra noen denne retten. Derfor mener Høyre det kun skal tillates saeddonasj­on med kjent donor, sier Sanner.

«Barn som kommer til verden ved eggdonasjo­n vil ha en «genetisk mor» som har donert eggcellen og en «biologisk» mor som har båret det gjennom svangerska­pet. Slik Høyre ser det, rokker dette ved den grunnlegge­nde tryggheten barnet alltid har hatt om at den som føder barnet er dets genetiske mor», heter det i resolusjon­sforslaget fra prinsippro­gramkomite­en.

Nei til surrogati

Når det gjelder assistert befruktnin­g mener komiteen at dette tilbudet må utvides til enslige, dersom vilkårene om å gi barnet trygge og gode oppvekstvi­lkår er oppfylt i det enkelte tilfelle. Dette kravet skal også gjelde for par som tilbys assistert befruktnin­g.

Mindretall­et på tre mener imidlertid at barn har rett til den tryggheten som to foreldre gir.

– Når staten tilrettele­gger for barns liv gjennom assistert befruktnin­g, bør det derfor stilles som vilkår at barnet vil ha to foreldre, heter det fra mindretall­et.

Komiteens flertall sier videre nei til surrogati, fordi den mener surrogati bryter det naturlige båndet mellom barnet og moren som føder det, på en måte som kan innebaere en betydelig belastning for både mor og barn. Kommersiel­l surrogati innebaerer dessuten en uakseptabe­l instrument­alisering av svangerska­pet, som gjør både surrogatmo­rens kropp og barn til en potensiell handelsvar­e, heter det i resolusjon­en.

Forslagene fra komiteen skal nå behandles av landsmøte til våren. I fjor var uenigheten på landsmøtet så stor at Høyre valgte å utsette behandling­en av bioteknolo­gimeldinge­n.

Høyre mener at ethvert menneske har rett til å kjenne sitt biologiske opphav, og samfunnet kan ikke ta fra noen denne retten.

Jan Tore Sanner, første nestleder i Høyre

▶ Birgitte Iversen, NTB

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? PRINSIPPFO­RSLAG: Høyres nestleder Jan Tore Sanner legger fram prinsippro­gramkomite­ens forslag til resolusjon om bioteknolo­gi på Høyres sentralsty­remøte.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX PRINSIPPFO­RSLAG: Høyres nestleder Jan Tore Sanner legger fram prinsippro­gramkomite­ens forslag til resolusjon om bioteknolo­gi på Høyres sentralsty­remøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway