Varden

Pensjonist­er snylter på Nav

▶ Nav-direktør Terje Tønnessen ser at dagens pensjonist­er har synkende moral. Nylig ble det avdekket at flere titalls pensjonist­er mottar dagpenger uten å vaere arbeidssøk­ende. ▶ Dette gjør de kun for å spe på sin egen pensjonist­tilvaerels­e. Nav vil de n

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ – Nei, det liker jeg ikke, sier Nav-sjef i Telemark og Vestfold Terje Tønnessen.

Han har nettopp forklart at det faktisk er mulig å få arbeidsled­ighetstryg­d, eller såkalte dagpenger, samtidig som man er pensjonist.

Men den ordningen har man nå oppdaget at det er flere og flere som utnytter.

Synkende moral

Nav lokalt har siden i høst hatt kurs for arbeidssøk­ende over 62 år.

Flere av dem har kombinasjo­nen pensjon og dagpenger.

– Det var 20 innkalte som sa nei og ikke møtte opp på kurset, sier Tønnessen.

– Hva ble responsen fra Nav? – Da stenger vi dagpengeut­betalingen­e, svarer Nav-direktøren og fortsetter:

– Det er jo ikke meningen at dagpenger skal finansiere pensjonsti­lvaerelsen. Men vi ser nå at det er personer som bruker ordningen til det, uten å vaere aktiv arbeidssøk­er, sier Tønnessen.

– Hva synes du om dette? – Alle som er med på å misbruke slike velferdsor­dninger ved å supplere på inntekten på denne måten, vel, det går utover det generelle velferdsti­lbudet. – Hva sier dette om moralen? – Det er et voksende misbruk av ulike velferdsor­dninger, og det er synd at moralen er synkende.

Må fange opp misbruk

På kafeteriae­n på kjøpesente­ret Herkules i Skien, sitter pensjonist og skiensmann Arvid Tollefsen (67).

0Han kan ikke tro at det finnes pensjonist­er som sylter på denne måten.

– Dette er jo frekkheten­s nådegave. Gjør folk virkelig det?

Den tidligere drosjesjåf­øren rister på hodet. Han skjønner at det kan finnes pensjonist­er der ute som faktisk ønsker å søke etter en jobb.

– Om man er frisk og rask, og vil bruke tida på noe nyttig innimellom, så forstår jeg dem som søker etter jobb. Men at det finnes folk som med overlegg melder seg arbeidsled­ig bare for å ta imot ekstra trygd ... nei, vet du hva, sier Tollefsen.

Han mener at systemet også må legges opp slik at man lettere kan fange opp misbruk.

– Kanskje Nav rett og slett er blitt for stort, slik at de ikke oppdager alt, spør han.

AErlig vis

Nav-sjef Tønnessen sier at de fikk signaler om at det fantes dem som hadde kombinasjo­nsløsninge­r med pensjon og dagpenger.

– Da intensiver­te vi undersøkel­sene og fant ut at det var tilfelle, sier han og legger til:

– Jo mer vi gransker, jo mer oppdager vi.

I likhet med pensjonist Tollefsen, så forsikrer Tønnessen at det også finnes dem som på aerlig vis ønsker en jobb i høy alder.

– Kursene vi holder er ikke bare for å luke ut. Vi ønsker jo også at dem som vil utføre en jobb, faktisk også skal få muligheten. Det kan vaere krevende i høy alder, men vi skal hjelpe dem, sier Tønnessen.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? TRYGDEMISB­RUK: Nav-direktør Terje Tønnessen forteller at de har oppdaget pensjonist­er som i tillegg til å seg en ny jobb. – Det er ikke meningen at dagpenger skal finansiere pensjonsti­lvae- heve pensjonen sin, også mottar dagpenger uten at de er noe...
TRYGDEMISB­RUK: Nav-direktør Terje Tønnessen forteller at de har oppdaget pensjonist­er som i tillegg til å seg en ny jobb. – Det er ikke meningen at dagpenger skal finansiere pensjonsti­lvae- heve pensjonen sin, også mottar dagpenger uten at de er noe...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway