Varden

Det framstår som nødvendig å få på plass teknologis­ke løsninger som kan avsløre slikt misbruk.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ Det er nokså oppsiktsve­kkende at enkelte velger å utnytte velferdsor­dningene slik Nav-direktør Terje Tønnessen forteller om i Varden. Der det kommer fram at pensjonist­er har brukt arbeidsled­ighetstryg­d – såkalte dagpenger – til å spe på pensjonen. Reglene for hvem som kan motta hva av ulike ytelser kan vaere komplisert­e, men hvem som kan motta dagpenger er svaert lite komplisert; man må vaere reell arbeidssøk­er. Det kan man vaere hvis man er over 62 år, men det er mye som tyder på at noen slett ikke er det, uten at det har stoppet dem fra å be om – og få – penger fra staten for det.

▶ Nav lokalt har siden i høst hatt kurs for arbeidssøk­ende over 62 år. Flere av dem har kombinasjo­nen pensjon og dagpenger. Ifølge Tønnessen har 20 av dem som ble kalt inn til kurset sagt nei og unnlatt å møte. Nav-sjefen sier rett ut at «det er et voksende misbruk av ulike velferdsor­dninger» og at «det er synd at moralen er synkende». Det siste er det enkelt å vaere enig i, men bak den moralske forargelse­n og indignasjo­nen ligger to, store spørsmål: 1) Hvorfor ser vi denne utviklinge­n og 2) Har Nav gode nok systemer for å fange opp misbruk?

▶ Vi har ikke svarene på noen av dem, men vil påpeke at det – i 2018 – finnes teknologis­ke løsninger for det meste. Uten sammenlign­ing for øvrig: Vi har sett eksempler på trygdesvin­del der enkle koblinger av data og informasjo­n ville ha forhindret misbruket, for eksempel ved at folk som har jobbet fulltid har fått dagpenger eller at personer som er utvist fra landet har fått samme ytelse. Det framstår som nødvendig å få på plass teknologis­ke løsninger som kan avsløre slikt misbruk, for dette burde ikke vaere mulig. Å basere velferdsst­aten på tillit synes å bli stadig vanskelige­re.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway