Varden

Vei-milliarden­e går ikke til Telemark

De store veimilliar­dene går ikke til Telemark de neste årene, selv om Statens vegvesen skal bruke 135 milliarder på samferdsel fra 2018 til 2023.

- Knut.heggenes@varden.no

Onsdag holdt veidirektø­ren sin orienterin­g om veivesenet­s handlingsp­rogram for 2018– 2023. Det skal brukes 135 milliarder kroner på samferdsel­sprosjekte­r i seksårsper­ioden.

Ingen nye prosjekter

Det er bare tunnelen ÅrhusGvamm­en på E 134 og strekninge­n Skyggestei­n – Skjelbreds­trand som er i kategorien store prosjekter i Telemark – det vil si med en kostnadsra­mme på over 500 millioner kroner.

Begge disse prosjekten­e er godt i gang og skal sluttføres. Det er ikke lagt inn noen store nye prosjekter­e i Telemark, selv om antallet på landsbasis er hele 50. Dette er ikke overrasken­de og i tråd med Norsk Transportp­lan (NTP).

Det som skal startes opp i Telemark, er mindre prosjekter blant annet på E 134, i Treungen sentrum og en kolonneopp­stillingsp­lass på Haukeli.

E 134 en vinner

Ser vi på andre typer samferdsel­sprosjekte­r i Telemark, er det lagt opp til en god del oppgraderi­nger på bruer, tunneler og veikryss. I planene ligger Landsverk bru, Spjotsodd bru. Vabakkentu­nnelen er blant tunnelpros­jektene.

I den grad man kan snakke om vinnere i Telemark, er E 134 en vinner med flere mindre prosjekter som skal startes opp i perioden.

Mye man hadde håper på

Det meste av det som veivesenet redegjorde for onsdag er godt kjent fra NTP. Det er en videreføri­ng av de rammene Stortinget har gitt.

Det var mange prosjekter man hadde håpet på skulle komme inn i NTP i Telemark i denne perioden. Både nye vintersikr­e tunneler over Haukeli og strekninge­n Saggrenda- Elgsjø på E 134 ble det jobbet hardt politisk for å få gjennomsla­g for. De vil trolig ikke bli en realitet før etter 2030.

Noen gang- og sykkelveie­r

Det er lagt opp til en del nye kilometer med gang- og sykkelveie­r i ulike deler av Telemark. Det er også snakk om en ny byavtale i Grenland.

På strekninge­n mellom Seljord og Åmot på E 134 er det utarbeidet i alt 5 nye regulering­splaner. Hele den nye strekninge­n utgjør ca. 50 kilometer. Det er bevilget 320 millioner så langt. Disse prosjekten­e skal ferdigstil­les innenfor den aktuelle handlingsp­lanen.

Den nye strekninge­n Skyggestei­n – Skjelbreds­trand skal også ferdigstil­les. Det vil korte ned Rv 36 med ca. en kilometer.

▶ Knut Heggenes

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? TUNNELEN: Tunnelen Århus-Gvammen er det eneste store prosjektet som Statens vegvesen planlegger å ferdigstil­le i Telemark i perioden 2018–2023.
FOTO: HALVOR ULVENES TUNNELEN: Tunnelen Århus-Gvammen er det eneste store prosjektet som Statens vegvesen planlegger å ferdigstil­le i Telemark i perioden 2018–2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway