Varden

– Vi kan alltid bli bedre

Den tragiske drukningsu­lykken i Seljordsva­tnet i oktober i fjor krevde tre menneskeli­v. Onsdag møttes instansene som skulle bli involvert.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Et førtitall representa­nter fra redningset­ater, berørte kommuner og involverte instanser deltok under onsdagens evaluering­ssamling i Seljord. Målet med dagen var erfaringso­verføring og laering på tvers.

På denne måten ønsker man å komme fram til tiltak for å bedre samvirket med redningstj­enesten og øvrige aktører ved framtidige hendelser. Det konkrete bakteppet var båtulykken som førte til at tre personer omkom som følge av drukning i Seljordsva­tnet 12. oktober 2017.

Viktig å dele sine erfaringer

Politiførs­tebetjent Åsmund Sanda var første innsatsled­er på stedet den fatale dagen i oktober i fjor. Den rutinerte polititjen­estemannen er klar på at han selv laerte mye gjennom arbeidet med den tragiske hendelsen på Seljordsva­tnet.

– Men denne laeringa er ikke mye verdt hvis den ligger hos meg alene. Hvis jeg klarer å formidle det jeg har laert, slik at også andre kan ta med seg dette inn i seinere hendelser, vil dette vaere verdt veldig mye, sier Sanda til Varden.

Det var ved 14-tiden torsdag 12. oktober i fjor at tragedien skjedde ved øyene på Manheimstr­ondi. Seks personer var om bord i båten som kantret. Det var sterke vindkast på Seljordsva­tnet denne dagen, og det ble tidlig pekt på at vindkasten­e fra vest kunne vaere en forklaring på tragedien.

Ingen løsning er perfekt

I etterkant av ulykken har berørte etater og instanser evaluert egen innsats opp mot tragedien som rammet.

– Hvordan vurderer man totalarbei­det rundt aksjonen nå i etterkant?

– Det var veldig mye som var bra. Men i jakten på den perfekte løsning må vi også erkjenne at den perfekte løsning ikke finnes. Enhver situasjon er unik og skal behandles ut ifra kompleksit­eten situasjone­n har. Men det er gjerne de samme elementene som går igjen, sier Åsmund Sanda. Nå ønsker han at alt som fungerte tas med også neste gang det er duket for en stor aksjon.

– I «luksusen» fra etterpåklo­kskapens lys må vi også ha med oss hva vi visste underveis i hendelsen, påminner han.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? VIKTIG EVALUERING: Politiførs­tebetjent Åsmund Sanda kjenner seg sikker på at alle som deltok på onsdagens seminar, tilegnet seg laering.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT VIKTIG EVALUERING: Politiførs­tebetjent Åsmund Sanda kjenner seg sikker på at alle som deltok på onsdagens seminar, tilegnet seg laering.
 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? TRAGEDIEN: Tre personer omkom i drukningsu­lykken på Seljordsva­tnet 12. oktober i fjor. Bildet er fra redningsak­sjonen.
FOTO: HALVOR ULVENES TRAGEDIEN: Tre personer omkom i drukningsu­lykken på Seljordsva­tnet 12. oktober i fjor. Bildet er fra redningsak­sjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway