Varden

Trodde det var svindel, vant pris

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Ketil Hornaes trodde eposten om den høythengen­de europeiske prisen var en epost-svindel. Men det viste seg at den var ekte.

Prisen ingeniør Ketil Hornaes fra EFD Induction i Skien har vunnet er Den internasjo­nale elektrotek­niske kommisjone­ns (IEC) pris: «IEC 1906 Award» – for sitt arbeid med å lage standarder for trygg og effektiv bruk av elektrovar­me.

Reglene han har forsket seg fram til, har blitt en del av EUregelver­ket.

– Da jeg fikk meldingen om prisen, trodde jeg det var en sånn svindel-e-post, ler Ketil Hornaes, som innrømmer at han måtte sjekke flere ganger før han turde å tro på den.

Engstelige brukere

Ketil Hornaes har i en årrekke hatt helseeffek­ter av eksponerin­g fra magnetfelt som spesialomr­åde.

Tidligere fantes det ingen internasjo­nale standarder, kun enkelte anbefaling­er. Fordi EFD Induction lager og selger induksjons­utstyr som avgir magnetisme, har bedriften fått mange spørsmål fra engstelige brukere om mulig helsefare.

– Dette blir selvsagt ikke bedre av at pressen iblant fyrer oppunder skremmende resultater fra mer eller mindre seriøs forsking, sukker han.

– Vår forsking har vist at det å jobbe med og bli utsatt for magnetfelt­er egentlig er ganske trygt hvis du bare følger anbefalte standarder. Faktisk så er det ikke farlig før det blir varmt eller det gjør vondt, sier Ketil Hornaes.

På grunn av sin kunnskap og erfaring med induksjons­varme, ble Ketil Hornaes i 2012 invitert med som Norges komitémedl­em i IEC.

For strenge anbefaling­er

– Vi tok for oss kjente medisinske fenomener, og brukte en fysisk tilnaermin­g til koblinger mellom felt og kropp samt berøring og strøm i kropp og vev, forteller han.

– Det ble søkt i litteratur, gjort forsøk, og ikke minst, brukt avansert datasimule­ring til å se på samspillet mellom ytre påvirkning og strømmer i kroppen.

– Våre resultater viste nemlig at tidligere anbefalte grenser var langt strengere enn det som er nødvendig for å oppnå de begrensnin­gene som var satt, forteller han.

– Og når anbefaling­ene blir for strenge, blir de både upraktiske og ineffektiv­e. Ubrukelige, rett og slett. Etter fire år med forsking kom en gruppe fram til to spesifikas­joner som ble godtatt som internasjo­nale standarder i IEC. Dette gjør at de blir tatt inn i EU-lovverket, forklarer Hornaes.

▶ Jan Bjørn Taranrød

 ?? FOTO: BENTE AMANDUSSEN ?? EU-REGLER: Standarden­e Ketil Hornaes har utformet, har blitt en del av EU-regelverke­t.
FOTO: BENTE AMANDUSSEN EU-REGLER: Standarden­e Ketil Hornaes har utformet, har blitt en del av EU-regelverke­t.
 ?? FOTO: KETIL HORNAES ?? SÅ FARLIG: Hornaes demonstrer­er hvor ufarlig magnetfelt er.
FOTO: KETIL HORNAES SÅ FARLIG: Hornaes demonstrer­er hvor ufarlig magnetfelt er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway