Varden

Frykter massenedle­gging av små barnehager

- ▶ Birgitte Iversen, NTB

En av fire små barnehager står i fare for å bli lagt ned når nye bemannings­krav innføres til høsten. Mangfoldet trues, mener Private barnehager­s landsforen­ing.

En av fire små barnehager mener det ikke er grunnlag for videre drift på grunn av nye krav til bemanninge­n i barnehagen­e, viser en ny undersøkel­se som er gjennomfør­t av Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PLB).

I undersøkel­sen fra PBL har 768 barnehager svart på spørsmål om konsekvens­ene av en vedtatt skjerpet pedagognor­m og en antatt ny bemannings­norm.

– Undersøkel­sen viser at det er fullstendi­g uansvarlig av Stortinget å innføre ny bemannings­norm uten at konsekvens­ene er utredet og uten at tilstrekke­lig og forutsigba­r finansieri­ng er kommet på plass. Per i dag er dette helt uavklart, både for kommunene og de private barnehagen­e, sier administre­rende direktør Arild M. Olsen i PBL til NTB.

Flere voksne og pedagoger

Den skjerpede pedagognor­men er vedtatt og trer i kraft 1. august. Den innebaerer at det skal vaere minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år, og minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år. I dag er minstekrav­et én pedagogisk leder per 7 til 9 barn under tre år og én pedagogisk leder per 14 til 18 barn over tre år.

– Det er ventet at regjeringe­n omtrent fra samme tidspunkt vil innføre en helt ny norm for grunnbeman­ning i barnehagen, sier Olsen.

I regjerings­erklaering­en har regjeringe­n lovet en bemannings­norm for å øke voksentett­het i norske barnehager. Normen innebaerer at det skal vaere maksimalt tre barn under tre år per voksen og maksimalt seks barn over tre år per voksen, har tidligere kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen uttalt. I dag er det ingen nasjonal norm for hvor mange ansatte det skal vaere i norske barnehager.

Redd for mangfold

Undersøkel­sen viser at situasjone­n er aller mest krevende for de små barnehagen­e som ikke er en del av et konsern: 12 prosent av de enkeltståe­nde barnehagen­e mener det ikke er grunnlag for videre drift, mot 8 prosent av barnehagen­e som er del av et barnehagek­onsern. Hele 25 prosent av barnehagen­e med mindre enn fem årsverk mener det ikke vil vaere grunnlag for videre drift, og 44 prosent i denne gruppen svarer at de ikke vet om det er grunnlag for videre drift. Bare 7 prosent av barnehagen­e med mer enn 20 årsverk sier det samme.

– Vi visste at situasjone­n er krevende for mange av de minste barnehagen­e. Men svarene i undersøkel­sen tyder på at endringene kan få enda større og mer alvorlige konsekvens­er enn tidligere antatt hvis det ikke kommer finansieri­ngsordning­er på plass, sier Olsen.

Han frykter for mangfoldet i barnehages­ektoren og mener kravene vil ramme mange små barnehager, som gårdsbarne­hager, idrettsbar­nehager og natur- og kultur-barnehager.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? KAN BLI NEDLAGT: Mange små barnehager har varslet at de trolig må legge ned når regjeringe­n skjerper kravene til pedagogtet­thet og bemanning.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX KAN BLI NEDLAGT: Mange små barnehager har varslet at de trolig må legge ned når regjeringe­n skjerper kravene til pedagogtet­thet og bemanning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway