Varden

Den uverdige maktkampen

- Jan Erik Parr

Venstres Ola Elvestuen sa før valget at lokalmiljø­et er best rustet til å vurdere hva som er riktig i naerområde­t, det sier han ikke nå som minister. Hva har skjedd?

Er det byråkratie­t som har overtatt styringen også over Venstre-ministeren? I så fall har vi et demokratis­k problem i Norge. Vår ordfører, Robin Kåss fra Ap, er tydelig på at forskrifte­n for konsekvens­utredninge­rs § 16 har regler for fastsettin­g av plan- eller utrednings­program. I denne bestemmels­ens tredje ledd fremgår det at: «Ansvarlig myndighet kan etter høring stanse videre behandling av saken ved å unnlate å fastsette plan- og utrednings­program».

Dette er fint og da en stor mulighet for Kåss sitt Ap, som dermed kan fremme et mistillits­forslag mot Elvestuen i Stortinget. Jonas G. Støre garanterte at et Ap i regjering ville stoppe deponiet. Vi vet at MDG og Rødt, samt at samtlige stortingsr­epresentan­ter fra Telemark og mest sannsynlig Vestfold vil kunne støtte dette.

Alternativ­t kan Ap kreve at prosessen stoppes, og at det igangsette­s arbeid med en nasjonal avfallspla­n fra stortinget. Da får de stoppet surret til Elvestuens departemen­t, så hva venter AP på?

Jeg har alltid hatt tro på at landet vårt er styrt av de folkevalgt­e. Deponisake­n viser at det kanskje ikke er slik, i det minste virker det å vaere slik at en industriel­ite gjør som den vil, og at politikern­e mer eller mindre er nikkedukke­r. Dette bør alle dere på Stortinget nå bevise at ikke er tilfelle, eller er det faktisk andre som styrer?

Jeg merker meg at en mann som Sindre Finnes er sentral. Han er foruten å vaere gift med statsminis­teren, også fagsjef i industripo­litisk avdeling i Norsk Industri. Det er kjent at Norsk Industri er for deponi. Kan det tenkes av en mann som Sindre Finnes har en stor innflytels­e over regjeringe­n, slik at den lytter mer til industrien enn til innbyggern­e i Telemark og Vestfold?

Jeg har tidligere nevnt Sylvi Listhaug som har jobbet i First House, og hun gikk jo sterkt ut mot planene på Raudsand, underforst­ått pekte hun på Brevik. Hun er minister i regjeringe­n, og legger ikke bånd på sine ytringer.

På samme tid er Torbjørn Røe Isaksen blitt naeringsmi­nister. Han er fra Telemark, og skal han lose igjennom det gigantiske deponiet? Munnen hans er i alle fall lukket med syv segl. Dette er pinlig og nå bør han stå frem og mene noe, selv om han har en søster bosatt i fylket.

Til slutt har vi Ola Elvestuen, som nå har blitt klima- og miljøminis­ter. Det er lett å tenke at han måtte inngå en avtale som garanterte at han holdt seg unna deponisake­n. Hvis det forholder seg slik, kan vi da stole på at vi har et reell folkestyre i Norge? Svaret gir seg selv. Det er sannelig på tide at Elvestuen kommer frem og forteller sannheten om sin utilbørlig­e oppførsel overfor oss fra Telemark og Vestfold.

Den uverdige politiske maktkampen i saken, ved misbruk av oss fra Grenland er farlig for folkehelse­n. Det er nok nå, ta sunn styring eller gå av omgående.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? NYE STATSRÅDER: Mange hadde forventnin­ger til Venstres Ola Elvestuen (nr. 2 fra høyre), men artikkelfo­rfatteren er lite imponert over hans holdning i deponisake­n etter at han overtok.
FOTO: SCANPIX NYE STATSRÅDER: Mange hadde forventnin­ger til Venstres Ola Elvestuen (nr. 2 fra høyre), men artikkelfo­rfatteren er lite imponert over hans holdning i deponisake­n etter at han overtok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway