Varden

Nye muligheter for Telemark

- Naeringsmi­nister (H)

Pilene peker oppover for norsk industri. Men det er også noen utfordring­er.

Nye prognoser fra Norsk Industri viser ny optimisme i industribe­driftene. De forventer en vekst på rundt fem prosent neste året, og en svak økning i sysselsett­ingen. Det viser at regjeringe­ns politikk virker.

Samtidig sier to av tre bedrifter at de i år og neste år vil satse på nye produkter i etablerte markeder og etablerte produkter i nye markeder. Dette viser at bedriftene er villige til å endre og omstille seg. Det er kjempevikt­ige egenskaper for å overleve den tøffe konkurrans­en internasjo­nalt.

Den tradisjone­lt viktigste naturressu­rsen for Norge – oljen - vil fortsette å vaere den viktigste driveren for vekst i mange tiår fremover. Men vi trenger nye naeringer som skal skape økt verdiskapi­ng og nye lønnsomme arbeidspla­sser for fremtiden. Slik sikrer vi et baerekraft­ig velferdssa­mfunn, som er regjeringe­ns hovedprior­itet. Samtidig står vi overfor en stadig raskere teknologis­ke utvikling. Digitalise­ring, robotiseri­ng og nye banebryten­de teknologie­r kommer til å endre industrien slik vi kjenner den i dag. Fremover handler det om å skape nye produkter, produksjon­småter og forretning­smodeller. Da må vi tenke grønnere, smartere og mer nyskapende. I tillegg kommer klimautfor­dringene. Der vil mye av løsningen ligge hos den innovative industrien.

Noe av det første jeg gjorde som ny naeringsmi­nister var å besøke Yara på Herøya i Porsgrunn. Yara har gjennom en lånegarant­i på 1,6 milliarder kroner fra Garantiins­tituttet for eksportkre­ditt (GIEK) sikret finansieri­ng av en ny og moderne gjødselpro­duksjon.

Dagens industri i Grenland er noe helt annet enn det vi så på syttiog åttitallet. Industrien her så tidlig muligheter i å utvikle en mer grønn industri og energieffe­ktiv produksjon basert på industriel­l kunnskap. Dette er ferdighete­r som er et godt utgangspun­kt for å møte fremtidens industriel­le utfordring­er.

Historiske industrisa­mfunn som Kongsberg, Raufoss og Mo i Rana er andre eksempler som har vist evne til rask omstilling og moderne naeringsut­vikling blant annet som følge av digitalise­ring.

Det er bra, for regjeringe­n har satt seg som mål at Norge skal vaere en ledende industri- og teknologin­asjon. Vi følger opp Industrime­ldingen fra i fjor og legger slik til rette for at nye og eksisteren­de industribe­drifter i Norge skal få fortsette å vokse. Vår tradisjon for samarbeid, tillit, flate strukturer og vår industriel­le kompetanse­base gir industrien et godt utgangspun­kt. Jeg er stolt av at norsk industri både er omstilling­sdyktig og nyskapende. Jeg er sikker på at den positive utviklinge­n vil fortsette.

Torbjørn Røe Isaksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway