Varden

Venstre sier nei til deponiet

- Uttalelse fra årsmøtet

Planene om deponi i Dalen gruver i Brevik, Telemark, må skrinlegge­s på grunn av gruvenes naerhet til befolkning­en og stor lokal motstand. Naerhet til befolkning, skoler og infrastruk­tur er viktige grunner til å utelukke avfallsdep­oniet.

Telemark Venstre støtter vår nye klima- og miljøminis­ter, Ola Elvestuen, i arbeidet for å moderniser­e norsk avfallspol­itikk – med reduksjon av avfall og mer gjenvinnin­g som sentrale mål. Elvestuen tok opp tema avfallspla­n i stortingsh­øringen om avfall (Stortingsm­elding 45) den 15. januar 2018. En ny nasjonal avfallspla­n må også omfatte farlig avfall, slik EØSavtalen krever. Deponering av avfall må begrenses til et minimum og lagres på en måte som muliggjør senere gjenvinnin­g med ny teknologi.

Telemark Venstre mener industrien i Grenland er godt rustet for å utvikle nye metoder for å behandle og redusere avfall. Et naert samarbeid i regjeringe­n med vår nye naeringsmi­nister vil kunne legge grunnlaget for en ny vekstnaeri­ng i Telemark.

Telemark Venstre mener avfall skal betraktes som en ressurs som i størst mulig grad skal gjenvinnes lokalt. Mindre bruk-ogkast, mindre forbrennin­g og mer gjenvinnin­g kan ifølge EU skape 100 000 nye arbeidspla­sser og nå en omsetning på 100 mrd euro i denne nye industrien i Europa innen 2030. Søppelturi­sme med transport av avfall mellom land må reduseres. Telemark Venstre finner det underlig at Miljøvernd­epartement­et så lenge har vaert fokusert på et mulig stordeponi for hele landet – med stor import av farlig avfall fra våre nordiske naboland. Bystyret i Porsgrunn sa nei til planene om et slikt deponi i mars 2015 og fikk støtte fra sju nabokommun­er i Telemark og Vestfold. Det kommunale selvstyret må respektere­s.

Telemark Venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway