Varden

Hvorfor ble det slik?

- Stathelle

Mange, kanskje spesielt eldre, er sjokkert over hva som er kommet for en dag av seksuell trakasseri­ng etter Metoo-avsløringe­ne.

Vi som vokste opp på 30 og 40-tallet (altså i steinalder­en) ble titt og ofte minnet om at vi «ikke måtte dele ut gullkrona i småmynter.» Men hvordan ble det? Nå er NRK og flere journalist­er saerdeles opptatt av om partileder­ne har behandlet varslingss­akene korrekt – som om det skulle vaere viktigst. En får nesten inntrykk av at det er Erna Solberg og Jonas Gard Støre som er de største syndebukke­ne. De har måttet ta seg av saker som aldri før har oppstått, og da er det helt naturlig at de måtte famle seg fram.

Men hvordan og hvorfor er det blitt slik? Hvorfor kunne Metoo-bevegelsen på kort tid bli så omfattende? De spørsmålen­e har det stort sett vaert stille om – i NRK ikke tema.

Jeg vet lite om hva som finnes på nettet, men jeg husker en programser­ie på NRK i 2010/2011 som handlet om sex. «Trekant» het den visst. Den var så grisete at jeg greidde bare å se bruddstykk­er for å vite hva det gikk ut på. Gruppesex var visst helt greit. Men det jeg syntes var aller verst, var at denne tvkanalen som betales av deg og meg, hadde engasjert erfarne sjekkere som gav råd om hvordan vi skulle gå fram når vi ville ha kjapp sex etter en fest for eksempel. «Jenter elsker å bli klemt og løftet på», var et av budskapene. Etter resultaten­e å dømme har NRK vaert en saerdeles vellykket pedagog og kunnskapsf­ormidler.

Så husker vi at i 10-årene før var fri sex mer eller mindre blitt akseptert. Avholdsbe- vegelsen som i Norge hadde stått sterkt – ikke minst i arbeiderbe­vegelsen - hadde avgått ved en stille og rolig død – «gammel og mett av dage». Nå har alkoholen blitt et kjaerkomme­t hjelpemidd­el for å gjøre jentene saerdeles samarbeids­villige, og på festene ble den jo servert gratis. Det sterkeste fyordet var og er moralisme!

I russetida skal det visst vaere stor stas med mange knuter på russelua som bekrefter antall sex. En kvinnelig frilansjou­rnalist har bl.a. beskrevet russetida slik: «Med unggutter som har voldtatt uten å skjønne at de har voldtatt, jenter som ikke vet om det er greit å si nei.» Selv ikke etter metoo-kampanjen skjønner vi prektige nordmenn at vi nå høster det vi har sådd. For å dekke over vårt kollektive ansvar, gjør vi som vi mennesker alltid har gjort: Vi fyller avisspalte­r og nå i tillegg tv-skjermene med verstingen­e. Årsak og virkning er ikke temaer.

Det mest tragiske er likevel: Vi har glemt at sex og samliv er kanskje de sterkeste krefter i vårt følelsesli­v, og kan vaere de skjønneste, som det ikke må trampes på. Når blir dette understrek­et? Metookampa­njen har med all ønskelig tydelighet vist oss at kvinner ikke vil vaere leketøy som kastes i korga og blir tatt opp igjen når gutten vil leke mer.

To forhold er ubegripeli­ge: 1.At man ikke fra først av har skjønt at utviklinge­n de siste 10-årene ville gi slike resultater. 2. At man ikke skjønte at kvinner til sist ville reise seg mot å bli utnyttet som nytelsesob­jekter. Det er noe NRK bør ta opp. Glem Erna og Jonas!

Arne Nygaard

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway