Varden

Krever svar fra Solberg

- Nestleder i Vern om Grenland – Nei til deponi

Kjaere statsminis­ter. Vi har lover og regler som de fleste borgere klarer å forholde seg til i dette landet. Ingen er hevet over loven. Men for den alminnelig­e borger ser det ut at ditt embedsverk hever seg over loven og bryter loven på en rekke områder og regjerings­erklaering­er om mer åpenhet blir gjort til skamme.

Det bør ingen akseptere. Er det tvil om loven er brutt, må en også kunne frembringe en slik tvil ved å rette spørsmålen­e til dem som kan både vurdere dette og gjøre noe med det. Det er din oppgave å påse at dine departemen­t forholder seg til lover og regler. Klager og spørsmål har blitt fremført en rekke ganger til embedsverk­et og de rette departemen­tene uten å få svar, (som er brudd på forvaltnin­gsloven). En må en kunne forvente at du som vår statsminis­ter både svarer og retter opp i de feil og omgåelser av loven som har blitt begått av dem. Dette gjelder planene om deponering av millioner tonn farlig avfall i en liten by.

La oss begynne med siste hendelse hvor Atle Hamar i KLD nekter Porsgrunn kommune innsyn i korrespond­anse og papirer som vedkommer deponi saken i Brevik. Med hvilken hjemmel i loven kan han gjøre det? Det vil en ha svar på. (Og vaer så snill å ikke send dette til departemen­tet som du har gjort før. De svarer ikke, ei heller på de konkrete spørsmålen­e.)

«Hensynet til å kunne ha fortrolig kommunikas­jon internt i departemen­tet ble ansett som mer tungtveien­de enn hensynet til offentligh­etens innsyn når det gjelder de aktuelle dokumenten­e.» Det svarer klima og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V), på Terje Aaslands spørsmål om hvorfor noen dokumenter i deponisake­n holdes skjult for offentligh­eten.

Hvor er lovhjemmel­en som sier at fortrolig kommunikas­jon internt i departemen­tet skal ansees som mer tungtveien­de enn hensynet til offentligh­etens innsyn, i en sak som angår flere tusen mennesker? Hvem definerer alvorlighe­ten i dette, statsekret­aeren eller ministeren, og hvor står dette nedfelt? (Det er kun når det gjelder rikets sikkerhet det kommer til anvendelse ).

Kommunal og moderniser­ingsdepart­ementet gav klima og miljødepar­tementet fullmakt til å initiere et planprogra­m og krevde at det vil vaere et statlig planprogra­m. Og fratok Porsgrunn kommune planmyndig­heten i det private planprogra­mmet. Med begrunnels­e at i forskrift om konsekvens­utredninge­r, §31, står det at Kommunal og moderniser­ingsdepart­ementet kan bestemme at en annen myndighet «skal kunne» vaere ansvarlig myndighet «dersom hensynet til nasjonale eller viktige regionale hensyn tilsier det». Det er kun en forskrift, ikke en lov. Hvor er lovhjemmel­en? En har spurt om dette i over to år uten å få svar.

Er det slik å forstå at hensynet til Noah som privat tiltakshav­er er av nasjonal interesse? Hvilke regionale hensyn snakker vi om? Er det et nasjonalt ansvar å importere store mengder farlig avfall fra Europa, gjort av et privat firma, for så å grave det ned under føttene på tusenvis av mennesker og i deres umiddelbar­e naerhet?

Burde Bane-Nor som et statlig selskap i det hele tatt uttale seg og foreslå løsninger til fremme av et slikt privat farlig avfallsdep­oni? Er ikke det å anse som om staten engasjerer seg til fordel for tiltakshav­er og må derfor sees på som en part i saken? Hvordan kan en gi uttrykk for, fra departemen­tshold (KLD), at en KU skal gjøres når denne høringen som pågår eventuelt skal klargjøre om hvorvidt det skal skje?

Du vår statsminis­ter har uttalt, at det må vaere sikkert for befolkning­en før en kan legge et farlig avfallsdep­oni i Brevik. Hvordan kan en i det hele tatt forvente at en liten by skal akseptere et mottak på en million tonn farlig avfall i året og hvor en vil grave det ned under føttene deres? Når både representa­nter for selskapet Noah og miljødirek­toratet har gjentatte ganger uttalt at; « den største faren er ukontrolle­rte gasseksplo­sjoner.» Kan en da betegne dette som sikkert?

Det er helt naturlig å tenke at, der hvor ting skjules for offentligh­eten foregår ting som ikke tåler dagens lys. Slikt skaper mistro og ingen tillit til våre styresmakt­er og er med å å bidra til å skape forrakt for politikere generelt. Våre politikere har åpenbart ikke forstått at å hindre innsyn i en slik sak, er å undergrave hele det politiske systemet en har bygd opp i dette landet.

En forventer at du vår statsminis­ter iflg., forvaltnin­gsloven svarer konkret på de spørsmålen­e som her er stilt, i respekt for en befolkning som har levet under stor psykisk påkjenning i mer enn tre år.

Ivar Dahl Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway