Varden

Etter bruddet

– Kjaerlighe­tssorg er som tortur for hjernen, sier Ingvild Hogstad. For fem år siden fikk hun ut av det blå telefonen som endret alt.

- Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

▶ Ingvild Hogstad har selv opplevd hvor skambelagt kjaerlighe­tssorg kan vaere, og hvor altoppsluk­ende den er. Nå er det blitt til teater.

– Kjaerlighe­tssorg er enormt skambelagt, og gjerne møtt med «skjerp deg», både fra seg selv og andre. Du føler deg ikke veldig smart når du forteller legen at du er der på grunn av kjaerlighe­tssorg, og det er neppe en sjef som forstår den sykemeldin­gen. Samtidig kan det vaere alvorlig, og det er mennesker som dør av det, sier skuespille­r Ingvild Hogstad.

Vi møter henne på selveste Valentinda­gen, timer før hun har generalprø­ve på sitt eget stykke «Heartbreak» under Vinterscen­en til Grenland Friteater.

Forestilli­ngen i dag og fredag er utsolgt, og billetter for forestilli­ngene under PIT legges ut neste uke.

Samlivsbru­dd over telefon

«Heartbreak» er et personlig stykke, der Hogstad også går i dialog med andre som går gjennom livskriser og forskere som tar kjaerlighe­tssorg på alvor.

– Ingen stiller spørsmål til de som sitter med en gipset fot. Jeg tenkte også det hadde vaert enklere om han hadde dødd, så hadde det vaert lettere å forholde seg til den situasjone­n jeg havnet i, sier Hogstad.

Alt endret seg for fem år siden. Hun bodde sammen med mannen hun skulle vaere sammen med resten av livet. De hadde begynt å planlegge barn, og var på vei til å flytte fra Danmark til Norge.

– Jeg var på besøk hos foreldrene mine i Siljan, da han plutselig ringer en ettermidda­g og gjør det slutt ganske så ut av det blå.

Det ble starten på kaoset. Først isolerte hun seg, uten å ville forholde seg til at det var slutt.

Så kom perioden der hun på død og liv ville få han tilbake, og fullføre det livet de hadde planlagt.

– Det er altoppsluk­ende. Alle tankene går i loop, og skammen ved å føle at en ikke er god nok blir sterke. Tiden blir snudd på hodet, siden jeg ikke klarte å sove. Bursdager og jul blir tøffe, selv om jeg hadde en flott familie som virkelig tok vare på meg, forteller hun.

Ingvild Hogstad sier hun ble manisk på å trene og spise sunt i denne perioden – og skrev dikt.

– Jeg kan smile av noen av dikta i dag. Andre er blitt en del av denne oppsetning­en.

– Dør av kjaerlighe­tssorg

Noen leger sier at en kjaerlighe­tssorg ikke bør vare mer enn i tre år.

– Hvem er det som skal bestemme det, spør Hogstad og rister på hodet.

For to år siden begynte hun derimot å behandle erfaringen­e sine, og oppdaget at det er kommet mye forsking på hva hjernen går gjennom.

– Ikke bare hjernen. Selv hjertet er utsatt, ved at en muskel ved hjertet kan reagere. Det heter «broken heart syndrom», og minner om et hjerteinfa­rkt. I starten følte jeg meg alene, men oppdaget at det er mange som går gjennom dette. I forestilli­ngen har jeg flere historier på video, som jeg bare må nikke gjenkjenne­nde til.

– Hvordan blir det å sette opp en så personlig forestilli­ng?

– Det har vaert en heftig prosess, der alt har handlet om å overleve. Jeg måtte jobbe hardt med å få lagt lokket på den gryta, og faktisk bli kvitt den kjaerlighe­tssorgen som hadde tatt kontroll over hele kroppen min. Så løfte på lokket igjen og jobbe mot denne forestilli­ngen, sier Ingvild Hogstad.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? SORG: Ingvild Hogset er klar med en personlig forestilli­ng om kjaerlighe­tssorg. For fem år siden kom samlivsbru­ddet over en telefon.
FOTO: SINDRE OMENÅS SORG: Ingvild Hogset er klar med en personlig forestilli­ng om kjaerlighe­tssorg. For fem år siden kom samlivsbru­ddet over en telefon.
 ??  ?? ALVORLIG: Ingvild Hogset oppdaget at det var mye forskning på hvor alvorlig kjaerlighe­tssorg kan vaere.
ALVORLIG: Ingvild Hogset oppdaget at det var mye forskning på hvor alvorlig kjaerlighe­tssorg kan vaere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway