Varden

Det koster å vaere kul

Jaguar og Volvo prøver seg for første gang med små SUVer. Det har blitt to gøyale livsstilsb­iler, der den ene prislappen er verre enn den andre.

-

Jaguar E-Pace og Volvo XC40 er merkenes bøllete attpåklatt­er. I sjangeren «liten SUV» er det rom for mer lek og moro i designen enn i den litt større familieSUV-klassen, der alle bilene ser omtrent like ut.

Der de nyere Volvo-modellene ellers har mange likhetstre­kk, har minstemann fått lov til å skille seg ut. XC40 har elementer fra 60- og 90-serien, mest synlig i lyktene, men den peker også bakover, med mange rette linjer som vi husker fra den svenske produsente­ns modeller fra forrige århundre. I tillegg kan man velge litt friske fargekombi­nasjoner, det er en bil man fort får øye på utenfor kjøpesente­ret.

E-Pace har et utseende som er barskere, samtidig er det streitere. Jaguar har gitt den et muskuløst uttrykk, som en krympet F-Pace der man har bevart bicepsene og den bredbeinte holdningen.

Dette skal vaere livsstilsb­iler for folk som vil vise at de følger med i tiden, har fingeren på pulsen og treningstø­y i gangen.

Jålete

Begge bilene ruller inn i et jålete segment, der det er et poeng å framstå som cool og en smule annerledes. Dette skal vaere livsstilsb­iler for folk som vil vise at de følger med i tiden, har fingeren på pulsen og treningstø­y i gangen.

I tillegg hører de hjemme i den eleverte enden av segmentet. Her må man må betale en heftig sum for biler som knapt er større enn en kompaktbil.

For kunne rettferdig­gjøre noe av sluttsumme­n har begge bilene med seg litt av stjernestø­vet fra sine søsken. Interiøren­e er noe forenklede versjoner av det man finner i de større og dyrere modellene. I E-Pace kjenner man igjen girspaken og flere designding­ser fra sportsbile­n F-type, mens XC40 har en lightversj­on av Volvos nye og svaert elegante interiør. Begge bilene har dog mer plastikk i interiøret enn det man ville akseptert i de større modellene, uten at det føles simpelt. Begge forsvarer premium-stempelet i sitt segment.

Volvoen er litt større og byr på bedre plass i kupeen. Dette henger også sammen med selve karosserif­ormen. Volvoen har rettere kanter som gir mer volum innvendig, mens E-Pace har rundere og mer coupéaktig form som stjeler litt plass.

På veien er Jaguaren mest sporty. Den går flatt gjennom svinger, og styringen er presis. Den forholdsvi­s lille motoren, 150 hestekreft­er, flytter den tunge bilen, naer 1,8 tonn, uten å stresse. Samarbeide­t mellom girkasse og drivverk er veldig bra, og bilen føles kvikkere enn det ser ut til på papiret. Dette går litt på bekostning­en av komforten. For at bilen skal gi en sportslig kjøreopple­velse er den vel stram, og man kjenner det når underlaget ikke er parkettfla­tt.

Komfortabe­l

Volvo har skrudd sammen en mer komfortabe­l bil. Den kjennes på mange måter større enn

den faktisk er, og egentlig mindre sprek enn de 40 hestekreft­ene ekstra, sammenlign­et med E-Pace, skulle tilsi. Selv når man ber bilen vaere sportslig, leverer den mer et jevnt skyv og ikke noe som får fram lysten til å ta på raske briller.

Her er F-Pace frekkere, og under testperiod­en var det Jaguar-nøkkelen det var mest fristende å ta med ut når noen aerend skulle gjøres, men på en lengre tur er det liten tvil om at man vil ha det mer behagelig i Volvoen.

Innvendig er ingen av de to bilene spesielt stille av seg. Hjul- og vindstøy er del av lydbildet på motorvei, og her høres det bedre enn i de store bilene fra merkene. Attpåklatt­ene lener seg en smule på at både Jaguar og Volvo ellers lager store og elegante biler, med massiv komfort, noe som skal gi disse mindre kjøretøyen­e et litt opphøyet image som melk-og-brødprodus­enter ikke kan matche. Dette er grunnen til at renovering av en merkevare gjerne starter på toppen: Det er veldig mye enklere å spre følelsen av at noe er eksklusivt nedover i modellrekk­en, enn å starte med småbilene og utvide oppover.

Artige biler

Både E-Pace og XC40 er biler som er artige og til dels unødvendig­e. For omtrent samme pris får man en Volkswagen Golf R stasjonsvo­gn med firehjulst­rekk, 300 hestekreft­er og langt bedre bagasjepla­ss. Men Golf er også Norges minst originale bilvalg.

E-Pace og XC40 vekker sympatiske mengder oppsikt. Er man ute etter en gøyal bil, er E-Pace i førersetet, mens XC40 byr på mer fornuft og komfort.

▶ Morten Abrahamsen, NTB

 ??  ?? KRAFTIG: Jaguar E-Pace byr på kraftige hjulbuer og har et tøft utseende, man kjenner igjen mange elementer fra den større F-Pace. Vektmessig er det ikke så stor forskjell heller, det er brukt langt mer avanserte lettvektsm­aterialer i den større modellen.
KRAFTIG: Jaguar E-Pace byr på kraftige hjulbuer og har et tøft utseende, man kjenner igjen mange elementer fra den større F-Pace. Vektmessig er det ikke så stor forskjell heller, det er brukt langt mer avanserte lettvektsm­aterialer i den større modellen.
 ??  ?? KOMPAKT OG KUL: Jaguar E-Pace og Volvo XC40 sikter seg inn på folk med god 135 biler i år. Volvo regner med rundt ti ganger så mange XC40.
KOMPAKT OG KUL: Jaguar E-Pace og Volvo XC40 sikter seg inn på folk med god 135 biler i år. Volvo regner med rundt ti ganger så mange XC40.
 ??  ?? GJENNOMTEN­KT: Volvo XC40 er full av snedige designtrik­s. Det er en selvstendi­g modell, ikke en nedskalert XC60.
GJENNOMTEN­KT: Volvo XC40 er full av snedige designtrik­s. Det er en selvstendi­g modell, ikke en nedskalert XC60.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway