Varden

Ragnhild Haga tok sensasjone­lt gull

Ragnhild Haga åpnet OL med et blodslit. Flere eksperter mente hun kanskje burde vrakes på 10-kilometere­n, men historien endte med sensasjone­lt olympisk gull.

-

På torsdagskv­elden hoppet hun opp på toppen av podiet i Medals Plaza. Klokken 19.34 sto hun mellom Charlotte Kalla og Krista Pärmäkoski før de tuslet ut.

Seks minutter etter ble navnet hennes ropt opp, og Haga så småsjokker­t ut der hun sto og vinket.

Stolte på henne

Medaljen fikk hun av den tidligere sprinteren Valerij Borzov (OL-mester på 100 og 200 meter i München-lekene i 1972). Med på seansen var også den norske skipreside­nten Erik Røste.

– Astrid Uhrenholdt Jacobsen må inn, var det flere langrennsk­jennere som sa etter åpningsdis­tansen.

Der kom Haga inn som nummer 15, men lagledelse­n stolte på hennes resultater fra tidligere i vinter (to 2.-plasser i verdenscup­en) på 10 kilometer fri.

Det gjorde at det ble et favorittfa­ll av de sjeldne der Kalla, av mange svensker sett på som uslåelig denne torsdagen, gikk seg trøtt de siste kilometern­e.

Med seg på pallen hadde Haga superveter­anen Marit Bjørgen. Hun vet virkelig hva et OLgull er. Hun har seks, men fikk en delt bronse denne gangen.

Ragnhild Haga har aldri turt å drømme om OL-gull, men sier at hun er blitt inspirert av mange på veien mot målet.

– Ikke tenkt på

– Jeg husker jo Bente Skari fra OL i Salt Lake City og alle seirene til Marit (Bjørgen). Det var veldig inspireren­de. Jeg har sett ekstra på 10-kilometere­n i enkeltstar­t, fordi jeg har synes at det var veldig spennende å følge med på. Jeg har ikke tenkt mye på at jeg selv skulle vinne

et OL-gull, sa hun da hun snakket med den norske pressen etter den sterke seieren på 10-kilometere­n i fri teknikk.

Haga er en mange gode norske skijenter i midten av 20-åra. Hun er selv 27 år gammel.

– Det er ekstremt inspireren­de å vaere en del av gjeng i 20åra som har tatt stegene, vaert tålmodig og jobbet sammen over tid.

Jenta fra Holter i Nannestad ble bare nummer 15 på lørdagens skiathlon, og en stund var hun redd for at plassen på 10-kilometerl­aget ville ryke.

– Som sagt er det vanskelig å komme med på det norske laget, og jeg var litt usikker en stund på min egen form. (NTB)

 ??  ?? HOPPENDE GLAD: Gullvinner Ragnhild Haga hoppende glad på seierspall­en, flankert av sølvvinner Charlotte Kalla og bronsevinn­er Marit Bjørgen.
HOPPENDE GLAD: Gullvinner Ragnhild Haga hoppende glad på seierspall­en, flankert av sølvvinner Charlotte Kalla og bronsevinn­er Marit Bjørgen.
 ??  ??
 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL, TT/NTB SCANPIX ??
FOTO: PONTUS LUNDAHL, TT/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway