Varden

Brøytehelt­ene

De er Haukelis moderne fjellhelte­r. Brøytebils­jåførene sørger for at du og jeg kommer over fjellet på E 134 i nesten all slags vaer. Bare orkanen stopper gutta.

-

▶ Brøytehelt­ene på Haukeli jobber døgnet rundt for å holde E134 åpen til vinterferi­en.

▶ I kuling og snøvaer kjører Arild Norheim og Jostein Nilson skyttel mellom tunnelene på fjellet.

Det er liten kuling på Haukelifje­ll denne februardag­en. For brøytesjåf­ør Jostein Nilson hos entreprenø­ren Presis vegdrift er det av de enkleste dagene – naermest en kosedag. – Ja, dette er en rolig og fin dag, selv om det er snøbyger og veien føyker til ganske så raskt. Vi har egentlig verktøy til å ta så mye som helst snø. Det er når vinden virkelig slår til at det blir problemer med å holde veien åpen.

Med sikt på drøye hundre meter snitter Nilson snitter brøytestik­kene med stø hånd og god fart. Volvoen har 600 hestekreft­er under panseret. Og plogen er av det solide slaget.

Skifter voldsomt fort

– Det er femte vinteren jeg kjører her oppe. Jeg går annenhver uke på og av. Og vi kjører annenhver gang på dag og natt. Det er en grei ordning. Miljøet er godt på brøytestas­jonen, som ligger mellom Vågslidtun­nelen og Haukelitun­nelen. Det er også den mila jeg har hovedansva­ret for når jeg er på jobb.

– Hva er de største utfordring­ene? – Utvilsomt vinden og sikten. Snø går helt fint. Når det drar seg over 15 sekundmete­r kan det bli trøbbel i dårlig sikt. Det skifter voldsomt fort her oppe på fjellet. Ofte er det slik at folk, som står i kolonnekø nede på Vågslid, ikke forstår hvor tøft det kan vaere på fjellet bare noen kilometer unna. Da blir humøret og tålmodighe­ten satt på prøve. De kan jo stå i T-skjorte og sol der nede, mens det er et vanvittig vaer her oppe. Men når de kommer opp ... da skjønner de, sier Nilson med et godslig sjåførsmil.

Synes det er helt herlig

Inne på brøytestas­jonen møter vi skiftog driftslede­r Olav Stana. Han organisere­r mannskapen­e som tidvis kjemper den tøffe kampen mot naturkreft­ene.

– Det er en fantastisk arbeidspla­ss. Jeg synes det er helt herlig å jobbe her oppe. Du er tett på naturen – opplever virkelig de sterke kontrasten­e. Jeg husker en morgen i firetiden da jeg tok frokosten ute og fire reinsdyr kom ruslende forbi. Da kom tanken: « ... og dette har jeg timebetalt for!» Neste dag kan det vaer orkan og tjue mann i sving for i det hele tatt å få noen biler over i kolonne. Når først naturen virkelig trår, er det voldsomt her oppe. Da blir vi små, selv med topp utstyr, sier Stana.

Mellom en halv og en milliard

Det er Presis veidrift som nå har brøytekont­rakten på Haukeli for Statens vegvesen. I disse dager er en ny åtteårskon­trakt, som også inkluderer Vest-Telemark, lagt ut på anbud (totalt 840 km vei). Prisen vil ligge mellom en halv og en milliard. Trolig naermere milliarden.

– Ja, dette er en viktig kontrakt, og et spennende anbud. Det er svaert viktig å få en god aktør her oppe på fjellet, sier veivesenet­s ansvarlige for Haukeli, John Holskar Nilssen.

– Det må 15–20 mann til på hvert skift her oppe. I snitt er det rundt 450 timer med kolonnekjø­ring i løpet av en vinter.

Sitt heller på hytta og vent

Få kjenner fjellet som veivesenet­s kontrollin­geniør Stein Åsheim. Han har en mannsalder på Haukelifje­ll i mange ulike roller. Her er hans råd til de som skal over fjellet i dårlig vaer:

– Ha godt utstyr for venting tilgjengel­ig. Nok mat, varmt tøy og ikke minst full tank. Sitt heller på hytta og vent på bedre vaer om det er mulig.

– Hva er den største utfordring­en? – Det er nok stadig flere utenlandsk­e tungtransp­ortsjåføre­r uten fjellerfar­ing. De vet ikke hva de går til og kan fort bidra til stans i trafikken.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES
 ??  ??
 ??  ?? mellom Vågslidtun­nelen og Haukelitun­nelen når de er på jobb annenhver uke.
mellom Vågslidtun­nelen og Haukelitun­nelen når de er på jobb annenhver uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway