Varden

Skienskons­ern trenger flere folk

EFD Induction er i ferd med å ansette åtte personer. Men bedriften kommer snart til å trenge enda flere.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Etterspørs­elen fra utlandet øker. Vi eksportere­r nesten alt vi lager. Cirka 90 prosent går til eksport, forteller Anne Friis Dalen, økonomi- og administra­sjonssjef i EFD Induction Norge.

– Vi er, så vidt vi vet, det eneste internasjo­nale industriko­nsernet med hovedkonto­r i Skien, sier Elin Skagestad Furuseth, HR-sjef for 170 ansatte ved hovedkonto­ret på Bølevegen. Det er sju flere enn da hun begynte i jobben for litt over et år siden.

På jakt etter selgere

Nå er det åtte stillinger som skal besettes. Fire er riktignok erstatning­er for personer som blir pensjonist­er, derfor er det et vidt spenn i de ledige jobbene: IT-sjef, CRM-analytiker, mekanisk ingeniør, og «LEAN»-ingeniør, selgere mot det europeiske markedet – og ikke minst salgsdirek­tør for Europa.

– Og vi kommer i løpet av året til å gå ut med enda flere stillinger, røper HR-sjefen.

For veksten i EFD Induction Norge er jevn og god. Siden midten av 2016 er staben i Skien økt med 20. Samtidig har tallet på ansatte i konsernet EFD Induction Group økt fra 1.000 til 1.100 ansatte. Alt sammen takket vaere selskapets avanserte induksjons­varmere.

En million watt

Selskapets egen forsking og utvikling er en del av hemmelighe­ten bak suksessen.

– Vi er det første selskapet i verden som klarte å lage rørsveiser­e på 1.100 kW, altså 1,1 million watt, forteller kommunikas­jonssjef Bente Amandussen. – Vi kan lage mye større anlegg enn det, men da med flere kabinetter koblet sammen i anlegg, legger hun til.

Utviklings­arbeidet tror de er forklaring­en på at etterspørs­elen etter produktene deres øker. Omsetnings­tallene taler for seg: Mens salget ifra EFD Induction Norge i mange år har ligget rundt 250 millioner kroner, gjorde det et byks opp

til 300 millioner kroner i 2016. 2017-regnskapet er ikke klart ennå, men vi får opplyst at det går godt både for «Norge» og konsernet.

Tallene for konsernet er en del større: EFD Induction group hadde inntekter på en milliard kroner, og et overskudd på 23 millioner kroner i 2016.

Lokalkonto­r i Mexico

Pilene pekere oppover fordi EFD Induction Group nå opplever å få nye kunder over hele verden. Der nyeste etablering­en skjer i disse dager i Mexico, og skiensbedr­iften er nå til stede 20 land i Amerika, Europa og Asia – med produksjon­sanlegg, verksteder og servicesen­tre.

– Det er jo spennende at dette skjer fra Skien. At vi får virksomhet­er verden over til å bruke vår grønne teknologi, synes Elin Skagestad Furuseth.

For induksjon fra EFD erstatter åpen flamme ved rørbøying, herding, krymping, skjøting, sveising eller lodding. Det betyr mindre forurensin­g og bedre arbeidsmil­jø, i tillegg til en sikrere og raskere produksjon og ikke minst et bedre sluttprodu­kt, er budskapet EFD Induction selger på.

Rakettvite­nskap

Selv om bedriften så dagens lys i 1981, skulle en tro at induksjon ikke lenger er «rakettvite­nskap». Men for EFD Induction har induksjon blitt akkurat det.

– Vi har konkurrans­e, men vi hevder oss i verdenseli­ten. Vårt utstyr brukes blant annet til romfartste­knologi. Det synes vi er et kvalitetss­tempel, sier Amandussen. Akkurat romfartsku­nden er hemmelig, men de fleste kundene er ikke det: Kundene er alt fra store, kjente bilmerker til klokkeprod­usenter som Rolex.

 ??  ?? VOKSER: På to år har EFD Induction Group vokst fra 1.000 til 1.100 ansatte. 20 av de 100 nyansatte er ved hovedkonto­ret i Skien. Nå skal bedriften ansette , her ved Anne Friis Dalen og Elin Skagestad Furuseth.
VOKSER: På to år har EFD Induction Group vokst fra 1.000 til 1.100 ansatte. 20 av de 100 nyansatte er ved hovedkonto­ret i Skien. Nå skal bedriften ansette , her ved Anne Friis Dalen og Elin Skagestad Furuseth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway