Varden

Sendt hjem fra legevakt - døde

En mann fra Tinn ble i fjor sendt hjem etter undersøkel­se ved Tinn legevakt. Noen timer senere døde mannen på grunn av hjertestan­s i sitt hjem.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Saken har vaert behandlet som en tilsynssak av Fylkesmann­en i Telemark ved fylkeslege­n.

I sin konklusjon sier Fylkesmann­en at den aktuelle vikarlegen på Tinn legevakt ikke har brutt forsvarlig­hetskravet i helseperso­nelloven – paragraf 4 – ved den aktuelle hendelsen.

På grunn av magesyre

Pasienten kom akutt til Tinn legevakt på grunn av sterke magesmerte­r flere ganger i løpet av dagen.

Da smertene også «strålte» opp i brystet oppsøkte han legevakten, framgår det av fylkeslege­ns beskrivels­er.

På legevakten ble mannen undersøkt i 30 minutter.

Legen fant at pasienten hadde upåvirket allmenntil­stand ved måling av puls, blodtrykk og andre undersøkel­ser.

Det ble tatt EKG, som ikke viste redusert blodtilfør­sel til hjertemusk­ulaturen.

Legevaktle­gen oppfattet pasientens tilstand som reflukssme­rter – smerter på grunn av magesyre som strømmer tilbake til spiserøret og forårsaker irritasjon.

Pasienten ble sendt hjem med resept på medikament­er mot magesyre.

Fikk illebefinn­ende

Om natten fikk han et illebefinn­ende i sitt hjem mens han sov. Ambulanse ankom raskt og gjorde EKG-undersøkel­se, som viste alvorlig hjerterytm­eforstyrre­lse.

Det ble satt i gang behandling med defibrilla­tor og adrenalin. «Gjenoppliv­ingsforsøk­ene ble oppgitt etter en halv time, og pasienten ble da erklaert død», skriver fylkeslege­n.

Etter Fylkesmann­ens mening var det flere forhold ved pasientens sykehistor­ie, og ved undersøkel­sene, som gjorde det aktuelt for legen å tenke i retning av at pasienten kunne ha reflukssyk­dom.

Dersom smertene var forårsaket av hjertekram­pe eller truende hjerteinfa­rkt, ville man også vente at pasienten hadde mer påvirket allmenntil­stand. Det var, ifølge fylkeslege­n, også enkelte forhold som kunne tyde i retning av hjerteprob­lemer.

Ikke uforsvarli­g

I tilsynssak­ens konklusjon påpekes det at det var noen mangler i legens utspørring av pasienten, som gjør at legekonsul­tasjonen ikke nådde opp til optimal standard. Fylkesmann­en karakteris­erer imidlertid konsultasj­onen som grundig og behandling­en som ikke uforsvarli­g – og ikke som noe pliktbrudd i lovens forstand. Fylkesmann­en ber om at legen og legevakten retter seg etter merknadene i saken. Blant annet bør legevakten skaffe seg utstyr til måling av troponinve­rdier i blodet.

Politiet begjaerte ikke obduksjon i saken.

 ??  ?? LEGEVAKT: En mannen ble sendt hjem fra Tinn legevakt med resept på medikament­er mot magesyre. Han døde påfølgende natt som følge av hjertestan­s.
LEGEVAKT: En mannen ble sendt hjem fra Tinn legevakt med resept på medikament­er mot magesyre. Han døde påfølgende natt som følge av hjertestan­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway