Varden

Må vente med å rydde

Ineos tilbød seg å rydde på Frierstran­da på Herøya, men kommunen vil ha en rapport først.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ – Det hadde gått mye fortere og blitt mye billigere, hvis vi hadde fått lov til å gå i gang med opprydding­en, sier Magnar Bakke, daglig leder i Ineos Bamble og Noretyl. Han er oppgitt, men understrek­er at de gjør det slik kommunen vil.

Ineos tar det fulle og hele ansvaret for å ha omgjort Frierstran­da til det marinbiolo­g Per-Erik Schultze i Naturvernf­orbundet har kalt Norges verste strand.

– Vi har tatt en del prøver av plasten, sier Bakke. Men dette er gammelt. Antagelig fra før Borealis. Tilbake til da Saga og Statoil eide anleggene, sier han.

Vil ha en miljøkonsu­lent

Men hvem eier Frierstran­da? Fram til nå har den vaert eid av Hydro.

– Jeg er litt usikker hvor vi er i prosessen, men den skal bli kommunal, sier byutviklin­gssjef Annette Finnerud. Når plasten forsvinner fra stranda er uklart.

– Vi har blitt enig om en felles befaring når snøen er borte, sier Bakke. Han refererer til et møte mellom representa­nter for Ineos og Porsgrunn kommune 11. januar.

– Vi har satt en frist til 1. mai for å avklare området og for å få på plass en ekstern miljøkonsu­lent, sier Finnerud.

Mangler faglig begrunnels­e

Det er kravet om en konsulent, Ineos reagerer på, men som kommunen syns er helt betimelig.

– Vi hadde en løsning, men den ble ikke godtatt, sier Bakke.

– Vi ønsker å vurdere de planene Ineos har lagt fram. Kommunen mangler en faglig begrunnels­e for planene, sier Finnerud. I praksis krever kommunen at Ineos hanker inn en ekstern miljøkonsu­lent som vurderer Ineos egne planer samt kanskje har sine egne planer.

Ingen erfaring

Og når kan plasten forsvinne?

– Vi hadde gjort den jobben raskt, påpeker Bakke.

– Det er ikke så lett å si noe om tidsperspe­ktivet, sier Finnerud. Hun understrek­er viktighete­n av at opprydding­en blir gjort på en god måte.

– Vi har ingen erfaring med denne typen forurensni­ng, så det er vanskelig å anslå framdrifts­planen, sier hun.

I referatet fra møtet kommer det fram av Ineos foreslo å la plasten ligge.

– Det er det beste. Da ligger den i ro, sier Bakke.

Han understrek­er at plasten ligger i jordsmonne­t; ikke på sandstrand­a. Det tror ikke Finnerud er noe alternativ, men konsekvens­ene av en slik valgmuligh­et vil vurderes sammen med mulige rensemetod­er, oppfølging­sbehov av området og kost- nytteeffek­ten av tiltakene.

– Vi er jo litt overrasket over at vi ikke fikk lov til å gå i gang med opprydding­en. Det er ingen tvil om at vi hadde gjort dette mye billigere, sier Bakke. ▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ?? FRIERSTRAN­DA: Dette er litt av hva marinbiolo­g Per-Erik Schultze fant i strandkant­en på Frierstran­da.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX FRIERSTRAN­DA: Dette er litt av hva marinbiolo­g Per-Erik Schultze fant i strandkant­en på Frierstran­da.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway