Varden

Rekordforb­ruk av sand

- Tore.o.moen@varden.no

Forrige vinter ga Porsgrunn rekordforb­ruk av sand på 3.500 tonn. I vinter har de allerede brukt 4.000 tonn.

Avdelingsl­eder Thomas Nøklegård i Porsgrunn kommunemøt­er Varden i Aalsgate ved ett av kommunens seks strøsand-deponier.

242 kilometer vei og 28 kilometer gang- og sykkelvei har avdelingen hans på seks ansvaret for. Forrige vinter var ikke snørik, men ga rekordforb­ruk av strøsand. Rekorden er passert med 500 tonn.

Når kommunen setter i gang brøyting koster en full brøyterund­e kroner. 400-450.000

Snart skal det feies opp

Full strø- og saltrunde koster 200-300.000 kroner. Alle veiene bussene kjører på saltes, der skal det vaere bar vei.

– Vi har tidvis gått tomme også i deponiene, men henter sand fra Langangen, Vold, Nenset og Bjørntvedt. Vi bruker knust masse av typen 2–8 millimeter på bilvei og 2–5 millimeter på fortau og GSveier, forteller Nøklegård. Om noen uker starter feiing. Da samles rundt 70 prosent opp.

Gikk tomme for salt

– Vi måtte hente et trailerlas­s med salt fra Oslo. Mesta ved Voldsfjord­en som vi pleier å kjøpe fra, hadde ikke mer enn de må ha til egne vedlikehol­dskontrakt­er, forteller Bjarne Skauen, drift og anleggssje­f i Skien kommune.

I Skien har kommunen ansvaret for 450 kilometer vei. 450.000 kroner er kostnaden når 50 enheter kalles ut for brøyting. Den tunge snøen førte til naer dobling av tidsbruken mange steder.

– Nå er det høvling og bredding av vei vi jobber med og mye må kjøres bort, sier Skauen.

Etter det Varden erfarer var det forsinket leveranse av salt fra Italia som er årsaken til saltmangel­en. Firmaet mottar skip på Vold som kommer med ca. 5.000 tonn tre-fire ganger i året og i forlede kom en båt fra Sardinia med 3.200 tonn. Hos Statens vegvesen dekkes Grenland av to kontrakter med Mesta. Disse inkluderer Kragerø, Drangedal, Nome og Bø i tillegg til Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan.

– Til 911 kilometer fylkesveie­r og tilhørende GS-veier ble det brukt 8.214 tonn i januar. Hittil i vinter er forbruket 17.551 tonn. Riksvei og E18 saltes og er ikke med i oversikten, forteller Jostein H. Eriksrød, ansvarlig for driftog vedlikehol­d hos Statens vegvesen.

▶ ToreØyvind­Moen

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? REKORD: Aldri før har Porsgrunn kommune brukt så mye sand som i vinter, forteller avdelingsl­eder Thomas N øklegård i Porsgrunn kommune.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN REKORD: Aldri før har Porsgrunn kommune brukt så mye sand som i vinter, forteller avdelingsl­eder Thomas N øklegård i Porsgrunn kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway