Varden

Kommunen velger konfrontas­jon

- Håkon Bøen på vegne av grunneiere Tore Hagen THF/hytteeiere

Hjartdal kommune velger konfrontas­jonslinjen istedenfor samarbeid i valget av Sjåvatn som vannkilde i Tuddal

Undertegne­de har brukt svaert mye tid og krefter på å gi saklig og korrekt informasjo­n om hva som skal til for å lykkes med utbygging av nødvendig infrastruk­tur i Tuddal. Tilsvarend­e har vi forsøkt å forklare hvorfor Hjartdal kommunes konsept med Sjåvatn som vannkilde, ikke vil vaere økonomisk baerekraft­ig, i tillegg til å forringe den vakre og uberørte naturen i området.

Nettopp derfor var det svaert belastende å vaere vitne til, at den ene etter den andre fra Ap og Sp serverer direkte feilaktige påstander i kommunesty­ret. Det er skremmende at flertallet ikke har satt seg bedre inn saker som er avgjørende viktig for kommunens, hytteeiern­es og grunneiern­es økonomiske framtid.

Det ble sagt at Mattilsyne­t måtte kobles inn ved flere enn 2 hytter, at grunneiere påfører prosjektet ekstra kostnader på millioner, at bruk av borebrønne­r nå og Sjåvatn senere ville bli dobbelt så dyrt og at å stoppe nå for å avvente Fylkesmann­ens svar er uansvarlig. Det ble også påstått at Sjåvatn er billigste alternativ. Dette er direkte feil påstander og usannheter som blir servert kommunesty­ret ukritisk og uten dokumentas­jon. Det forventes at et kommunesty­remedlem snakker sant og korrekt fra talerstole­n. Uten det er det ingen troverdigh­et.

Kommunesty­rerepresen­tantene uttrykker full tillit til administra­sjonen og Russmarken VA AS og har tydeligvis ikke tatt inn over seg at prosjektet har en sprekk på mer enn 150 mill.

De samme kommunesty­remedlemme­r mente nå at denne saken måtte bringes til ro. Svaret på dette er at kampviljen øker hos grunneiere og hytteeiere ytterliger­e.

I et leserinnle­gg i Telen, Varden og Telemarksa­visa i uke 6, oppfordret vi kommunesty­rets medlemmer om å rette noen enkle, men viktige spørsmål til rådmannen om prognoser og forventet renteutvik­ling. Spørsmålen­e er avgjørende viktig for både grunneiere, hytteeiere og kommunens innbyggere og må besvares om det skal skapes noen form for troverdigh­et. Siden det ikke var noen som tok oppfordrin­gen, ber vi nå om klare og konkrete svar av rådmannen som, av hensyn til Hjartdal kommunes innbyggere, må offentligg­jøres i Telen, Varden og Telemarksa­visa.

1. Ifølge rådmannens selvkostre­gnskap opereres det med ca. 500 påkoblede abonnenter i 2020 og deretter ca. 20 nye i snitt hvert år til 2050. I dag er ca. 200 påkoblet. a) Hvordan skal det kunne skaffes 300 nye abonnenter innen utgangen av 2020? b) Hvordan skal det deretter kunne skaffes i snitt minst 20 nye hvert år de neste 30 årene? c) Hva kan konsekvens­ene bli dersom forutsetni­ngene i spørsmål 1a og 1b svikter? Her må flere scenarier belyses.

2. Med Sjåvatnalt­ernativet forventes låneopptak på ca. 345 mill. I rådmannens foreslåtte selvkostre­gnskap forventes uendret rente på 2% i 40 år, det gir årlige kapitalkos­tnader på over 14 mill. pr år i mange år framover. Dersom renta stiger til 3% vil kapitalkos­tnadene stige til nesten 20 mill. pr. år. I tillegg kommer kostnader til drift av kloakkanle­gg og vannanlegg.

For å betjene lånekostna­der (3% rente) og drift fra år 2020 og framover, må 500 abonnenter hver betale ca. 44.000 kroner pr. år, mens kommunesty­ret i sak 56/17 har fastsatt 9.900 kroner. Vi har ingen tro på 500 abonnenter i 2020, men kanskje 300. I såfall vil hver abonnent måtte betale 50.000 pr år. Dette er urealistis­k og skaper en økonomisk hengemyr for kommunen som har garantert for Russmarken VA AS sine låneopptak.

Hvordan vil rådmannen finansiere underskudd­et i selvkostre­gnskapet når selvkostfo­ndet etter noen få år går tomt? Vi minner om at underskudd­et fort kan komme opp i minst 15 mill. hvert år og stige ytterliger­e.

Hjartdal kommune har valgt konfrontas­jon og uforstand framfor samarbeid og forståelse med grunneiere og hytteeiere i Tuddal. En skulle tro at «folkemøtet» 06.01 på Tuddal skole ville mane til ettertanke for de politikere og byråkrater som var til stede, men uttalelser på kommunesty­remøte 07.02 med påfølgende vedtak, vitner om at flertallet dessverre ser det annerledes. Det kan da synes som at flertallet mener tvang er veien å gå for å realisere Sjåvatn. Er det noen som virkelig tror at det kan lykkes?

Vi har hele tida hatt en utstrakt hånd til samarbeid med Russmarken VA AS og kommunen om god og nødvendig utvikling av Tuddal som et attraktivt hytteområd­e. Nøkkelen til suksess er god oppslutnin­g og påkobling av de ca. 600 lavstandar­d-hyttene og aktivt salg av 500 nye hyttetomte­r fra grunneiern­e. Det er vel ganske opplagt at dette prosjektet kun kan lykkes ved et samarbeid med grunneiere og hytteeiere, som er kunder som Hjartdal kommune er helt avhengig av. HJARTDAL:

 ?? ARKIVFOTO ?? SKUFFET OVER KOMMUNESTY­RET: Artikkelfo­rfatterne er svaert skuffet over debatten i Hjartdal kommunesty­re, og føler at de ikke blir hørt. Derfor bes rådmannen svare på spørsmålen­e i innlegget nedenfor.
ARKIVFOTO SKUFFET OVER KOMMUNESTY­RET: Artikkelfo­rfatterne er svaert skuffet over debatten i Hjartdal kommunesty­re, og føler at de ikke blir hørt. Derfor bes rådmannen svare på spørsmålen­e i innlegget nedenfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway