Varden

Brukere og pårørende rammes hardt

- Skien Arbeiderpa­rti vedtatt på årsmøtet

Skien og omegn er et område som er hardt rammet av rusutfordr­inger. Endringene som det nå ligger an til i rusomsorge­n, vil ramme brukere og pårørende hardt.

Ventetiden for å få plass på avrusning er allerede lengre en retningsli­njene for tildeling tilsier. Helseminis­teren lovet i foretaksmø­te i juni en økning i antall avrusnings­plasser i vår region. I stedet ser vi endringer, som rammer alkohol- og medikament­avhengige spesielt, som ligner mer reduksjon enn forsterkni­ng.

Borgestadk­linikken er blant de fremste i landet innen rusfeltet. Med de endringene det nå ligger an til risikerer vi at viktig kompetanse vil forsvinne ut av vår region.

Borgestadk­linikken er den institusjo­nen i vårt område som gir spesialist­utdanning til leger innen rusfeltet. Vi stiller spørsmålst­egn ved at det ikke finnes en plan på hvordan dette er tenkt ivaretatt når kapasitete­n i Borgestadk­linikken tas ned.

Den oppsplitti­ngen som nå skjer vil også ramme det gjenvaeren­de tilbudet på Borgestadk­linikken. Det er fare for at den helhetlige behandling­en blir forringet og at gjenvaeren­de tilbud blir svekket. Dette er også av stor betydning for de øvrige som jobber innen rusfeltet og for helheten i kjeden av tjenester til denne gruppen.

Ansatte blir også hardt rammet, situasjone­n som nå er skapt har medført stor usikkerhet for mange ansatte.

Inntil 120 i arbeidspla­sser i regionen kan bli borte i denne prosessen. 120 høykompete­nte fagfolk innen rusfeltet står i fare for å miste jobben. Det kan ikke det politiske miljø sentralt eller lokalt godta.

Regjeringe­n har, gjennom sin opptrappin­gsplan for rus og psykiatri, tatt mål av seg til å gjøre den største satsingen innen rusfeltet noensinne. I kommunene ruster vi nå opp på området, men det vil hjelpe lite når staten nå bygger ned på viktige spesialise­rte tjenester.

Skien Arbeiderpa­rti er bekymret for konsekvens­ene av disse endringene og forventer at helseminis­teren nå svarer opp henvendels­ene som er kommet, tverrpolit­isk, fra både lokale og sentrale politikere i denne sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway