Varden

Må ta forebyggin­g på alvor

- IOGT Region Sør-Norge IOGT Grenland

Norge har fått en egen eldreminis­ter i Helseog omsorgsdep­artementet. Ikke bare det. Hun får også ansvaret for landets alkoholpol­itikk. Vi forventer at hun tenker forebyggin­g og tar på alvor at alkoholbru­ken blant eldre øker.

Med landets nye folkehelse­minister, Åse Michaelsen, har vi også fått landets første eldreminis­ter. Med henne i spissen, er det Norges mest alkohollib­erale parti, Frp, som er ansvarlige for landets alkoholpol­itikk. Det bekymrer oss - og ikke uten grunn.

Nyere tall viser at mens dagens unge drikker mindre enn for noen tiår siden, øker tvert imot alkoholbru­ken blant eldre. Med tanke på at andelen eldre vokser i høyt tempo, utfordrer dette folkehelse­n på flere plan. Skader relatert til alkohol har enorme omkostning­er for samfunnet, enkeltindi­videt og for pårørende.

Alkohol er med andre ord for alvorlig til at man kan ta sjansen på å dra politikken i en mer liberal retning. Men det krever politikere som har vilje til å bygge på kunnskap, og ikke på kortsiktig opportunis­me. Frp vil oppheve Vinmonopol­et, senke aldersgren­sen for kjøp av brennevin til 18 år, fjerne regulering av åpnings-, salgs- og skjenketid­er. De vil like gjerne gi salgsbevil­ling til kiosker som til dagligvare­butikker.

28. januar uttalte helseminis­ter Bent Høie til NTB at «en av suksessene med norsk ruspolitik­k er at vi har et klart forbud mot illegale rusmidler og en streng regulering av lovlige rusmidler». Solbergreg­jeringens utgangspun­kt har vaert at alkoholpol­itikken skal ligge fast. Kan vi tro på det?

Den nye regjerings­plattforme­n er som en oppskrift for å uthule politikken på dette området – bit for bit. En vil at polutsalg i et kjøpesente­r kan selge vin og sprit like lenge som det selges øl i en matbutikk i samme senter. Regjeringe­n vil utvide salgstida for butikkøl til klokken 21.00. Det er ikke noe nytt at den skandinavi­ske monopolord­ningen for vin og brennevin er under press, utfordret av EU/EØS. Saken mangler heller ikke våpendrage­re i den nye regjeringe­n.

De siste ukene er de fleste politiske partier blitt konfronter­t med svaert uønskede mellommenn­eskelige hendelser. Det er fest, det er fyll, det er ukultur, det er blindhet for ansvar. Om ikke før, så i alle fall nå, bør dette vaere en alvorlig tankevekke­r. Listen av varsler, selv mot personer i politikken­s mest betrodde posisjoner, maner til ydmykhet.

Folkehelse­perspektiv­et må vaere ankerfeste­t i alkoholpol­itikken, slik det for eksempel er bred enighet om når det gjelder tobakk. I sterk kontrast til dette hevder en del politikere at alkoholreg­uleringen i Norge er gammeldags. Sannheten er at Verdens helseorgan­isasjon og ledende forskere peker på Norge som et land andre bør ta etter.

Sammenheng­en mellom regulering, forbruk og omfang av skader er etter hvert hugget i stein. Det handler om å forebygge ulykker, sykdom og helseskade­r, redusere vold og skape størst mulig trygghet for barn, ungdom, voksne – og eldre.

Forskning viser at det er en sammenheng mellom økt tilgjengel­ighet og økt forbruk. Vi forventer at vår nye folkehelse­minister tar dette på alvor. Alkoholpol­itikken må handle om mer enn hva som er lønnsom business – det må først og fremst handle om folkehelse. Folkehelse er samfunnets helse. Og det krever en klar satsning på forebyggin­gsarbeid.

Svein Børge Haugberg Per Skaugset

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway