Varden

Stortinget vedtok Odds miljø-tips

Den ser nesten ut som ei grillbøtte. Men i virkelighe­ten er det granulatfa­nger som kan forbedre miljøet enormt.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Gummigranu­lat finnes på alle kunstgress­baner. Småbitene kommer fra oppkuttete bildekk. Og siden gamle bildekk er blant verstingen­e på plastforur­ensing i Norge, så blir ikke gummigranu­lat noe saerlig bedre. Dette har Odd vaert bevisste på i lang tid. Nå ser det ut til at deres løsning på å samle opp gummibiten­e skal bli en del av et offentlig regelverk. Oppsamlere­n er laget av Ulefos Jernvaerk.

Brukes av alle

For i Stortinget­s energikomi­té torsdag gikk man inn for å innføre et eget regelverk for håndtering­en av gummigranu­lat. Vedtaket, som har bredt politisk flertall, går ut på at man ønsker at regelverke­t sikrer at effektivt utstyr for oppsamling av gummigranu­lat fra eksisteren­de og nye kunstgress­baner tas i bruk med virkning fra 1. januar neste år.

Odds direktør Einar Håndlykken er fornøyd med at det faktum at det finnes en konkret løsning, nå blir løftet fram til å bli en del av et offentlig regelverk.

– Denne løsningen kan brukes av alle. Den er enkel å montere nedi kummene som finnes på alle kunstgress­baner. Gummigranu­latene som renner nedi kummen, blir nå liggende i denne fangeren. Istedenfor at bitene renner ut i havet og forurenser, så kan man bruke dem om igjen på banen, sier Håndlykken.

Forslaget om å innføre dette regelverke­t kommer fra SV-politiker og Rosenborg-supporter Lars Haltbrekke­n. Kollega i Telemark, Ådne Naper, gleder seg over at Odds miljøprofi­l blir løftet enda et hakk.

Offentlig hjelp

– Odd har jo alltid satt utvikling foran kapital. Nå viser de igjen vei med gode løsninger som resten av landet vil nyte godt av. Egentlig bør vi legge hele Miljødepar­tementet til Skagerak Arena, for Odds miljøprofi­l er jo langt tydeligere og mer offensiv en regjeringa­s, sier han med lite stikk, samtidig med et glimt i øyet.

Alle kunstgress­baner rundt om har mellom seks til 12 kummer. Det vil si at det kan løpe en relativt solid utgift dersom en liten klubb skal følge regelverke­t.

– Jeg håper det offentlige kan hjelpe de små lokale klubbene med disse utgiftene, sier Einar Håndlykken.

Og uten å forskutter­e noe sier Naper:

– Ingen dette.

Salgssjef i Odd, Geir Lundemo, forteller at granulatsf­angeren er enkel å montere.

– Hvem som helst kan montere disse. skal stå

▶ Fredrik Nordahl alene om

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? OPPSAMLER: Denne «bøtta» kan bli en d el av et offentlig regelverk på kunstgress­baner for å samle om miljøfarli­g gummigranu­lat. SVs Åd ne Naper (midten) er glad for at partiets forslag ble tatt godt imot på Stortinget. Mens Odds direktør Einar...
FOTO: FREDRIK NORDAHL OPPSAMLER: Denne «bøtta» kan bli en d el av et offentlig regelverk på kunstgress­baner for å samle om miljøfarli­g gummigranu­lat. SVs Åd ne Naper (midten) er glad for at partiets forslag ble tatt godt imot på Stortinget. Mens Odds direktør Einar...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway