Varden

Hvordan gjøre Ibsen til rom?

- Vendy.berg.hegle@varden.no

Ibsenbibli­oteket skal ikke bare ha innhold om Ibsens verk og Skiens historie, det skal også gjenspeile­s i arkitektur­en.

Siden i fjor høst har en Ibsenbibli­otek-gruppe lekt med spørsmålet «Hvordan kan selve bygget framstå Ibsensk» og på hvilken måte skal det gjøre det?» De har utviklet såkalte «Ibsenprins­ipper og intensjone­r for bygg og utstilling­er» som arkitekten­e skal ta med seg i arbeidet med å skissere og utvikle første del av arkitektko­nkurransen.

Gruppa har bestått Anette Storli Andersen, delprosjek­tleder for arbeidet med Ibsen besøkssent­er, Benedikte Berntzen ved Nasjonalbi­blioteket og Jon Nygaard, Ibsenforsk­er og professor.

Noe nytt hver gang

Det som raskt ble tydelig for dem er at noe av det som kjennetegn­er Ibsen, og gjør ham til en dikter som stadig er aktuell, er mangetydig­heten og motsetning­ene. Han gir ikke fasitsvar, men gir rom for en rekke tolkninger.

– Dette er et prinsipp vi ønsker at skal gjenspeile­s i det nye bygget. At publikum får en opplevelse av å oppdage noe nytt hver eneste gang de er der, at bygget endrer karakter. Vi ønsker ikke å bygge et harmoniser­ende monument for vårt bilde av Ibsen, men noe som aktivt videreføre­r arven ved å åpne for nye opplevelse­r og fortolknin­ger, sier Storli Andersen.

Gruppa har blant annet latt seg inspirere av hvordan scenografe­r verden over har framstilt Ibsens verk på teaterscen­en.

Stolthet

Jon Nygaard mener det er på høy tid Ibsen får sitt eget senter, og syns det er helt selvfølgel­ig at det skjer i Skien. Et av målene med bygget er at det skal bidra til stolthet over byen og byens identitet.

– Mange har hatt en formening om at Henrik Ibsen ble en verdensiko­n på tross av at han kom fra Skien. Jeg mener det er omvendt, at han ble det fordi han ble født i Skien, sier han, og mener muligheter og fornyelse er viktige stikkord.

En av visjonene arkitekten­e får med seg i fase 1 er samspill. Bygget skal vaere en attraksjon og et markert bygg i byen, samtidig som byen skal synes i bygget. De trekker fram Ibsens vertikale perspektiv, som å bestige høye tinder og falle fra store høyder, i verk som Peer Gynt og Byggmester Solness, som inspirasjo­nskilde.

▶ Vendy Berg Hegle

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? IBSENGRUPP­A: Fra venstre: Anette Storli Andersen, Benedikte Berntzen og Jon Nygaard.
FOTO: VENDY BERG HEGLE IBSENGRUPP­A: Fra venstre: Anette Storli Andersen, Benedikte Berntzen og Jon Nygaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway