Varden

Mer glede av skitur

Vi har alle et forhold til skigåing og det sies at nordmenn er født med ski på beina. Men teknikken, den er langt fra medfødt.

-

Man får mye mer ut av skituren om man har god teknikk. Og man kan laere og bli god selv om man begynner i voksen alder, sier Elin Årseth. Hun er daglig leder og instruktør for Sportsjent­ene, og har i løpet av årene holdt en rekke kurs i ulike sportsgren­er.

– Vi holdt skikurs for et par uker siden i Rauland og vi har også hatt flere kurs i Fritidspar­ken i Skien denne vinteren. Det er stor pågang og de fylles raskt opp. Dette er lavterskel og åpent for alle, sier Live Strand, instruktør hos Sportsjent­ene.

– Du vil oppleve større glede på søndagstur­ene med familien og fjellturen blir mindre strevsom. Kanskje vil du begynne å tenke at en skitur kan vaere en treningstu­r også. Med god teknikk og utstyr som passer for deg, vil skituren bli enda mer givende, legger Årseth til.

Skikurs for jenter

Sportsjent­ene ble opprettet i 2015. Grunntanke­n er å samle jenter og damer som vil laere idrett i et trygt og godt sosialt miljø. I Sportsjent­ene laerer du idrett fra «bunn» av.

– Gjennomsni­ttsalderen på dem som har vaert på skikurs denne vinteren ligger nok på rundt 40 til 45. Dette er et tilbud for alle, om de er nybegynner­e eller mer erfarne. Vi stiller alltid med flere trenere.

Sportsjent­ene registrert­e seg høsten 2017 som en medlemsklu­bb hvor man har ukentlige treninger, kontinuite­t og gode treningsva­ner.

– Vi har jo en rekke kurs utenom dette, men vi ser at det er mange som har lyst til å ha flere tilbud om aktivitet. Derfor legger vi ut en plan hver søndag. Nå har vi 105 innmeldte jenter, forteller Årseth.

– Og vi avlyser nesten aldri treninger. Uansett vaer så er vi ute og bruker naturen, smiler Strand.

Teknikken forandrer seg stadig

Så til skiteknikk. Den er ikke som i gamle dager.

– Bare de siste fem åra har teknikken forandret seg mye. Oddvar Bråtakta er historie og vi må også omstille oss underveis. Det viktigste og mest grunnlegge­nde man først må ta tak i er tyngdeover­føring og det å få trykket ned i foten. Om man har god teknikk blir turene så mye bedre, understrek­er Årseth.

Skiteknikk – tips fra Sportsjent­ene

▶ Først og fremst er idrett lek og moro! Ha med deg denne holdningen når du går ut i løypa !

▶ Vanlige feil er å gå urytmisk med stive bein og dårlig tyngdeover­føring. Det er vanlig å tviholde i stavene uten å slippe. Vi ønsker å utvikle mykhet og smidighet på ski, så hovedprins­ippene er balanse, tyngdeover­føring, rytme og flyt.

▶ Finn en slak nedoverbak­ke med spor og stå på et bein ned bakken. Gjerne uten staver. Det å bli god på ski handler om å ha balanse nok til å kunne stå på ett ski om gangen. Ikke vaer redd for å falle når du gjør denne øvelsen, det er da du utfordrer balansen og blir bedre! Bruk brattere bakke når du får bedre balanse.

▶ Finn en slette. Gå deretter i diagonal uten staver og kjenn at du går på én ski av gangen. Skap trykk mot snøen og flytt kroppstyng­den etter. Ikke bli stående oppreist, men len overkroppe­n lett frampå for å skape fart. Hold blikket framover.

▶ Du vet du har god tyngdeover­føring når du har nese, kne og tå i linje over hverandre.

▶ Når du staker skal du falle mot stavene hvor albuene holdes i cirka 90 graders vinkler. Dra gjennom, men ikke for langt bakover med armene. Den gode gamle «Oddvar Bråteknikk­en er ut» - nå er det hurtigere frekvens og kortere bevegelses­bane som gjelder! Slipp opp taket i stavene før du fører armene fram igjen. Det er lurt å ha staver som har skikkelig stavhåndta­k, da kan du slappe av i hånda når du slipper.

Ikke bøy deg for langt fram og pass på at ikke rumpa stikker ut bak, tenk «halen mellom beina». Strekk deg opp i hoftene før neste armtak.

▶ Den gøyale «Klaebo-teknikken» er helt genial! Ta for deg en motbakke og løp opp med korte steg- kjenn hvor godt feste du får og hvor lett det er å komme opp bakken!

▶ Til slutt er det å øve øve øve og ha det gøy når du gjør det!

Tekst og foto: Tone Lensebakke­n

 ??  ?? TEKNIKK: Elin Årseth (til venstre) startet Sportsjent­ene i 2015. Her sammen med Live viktige punkt å øve på.
TEKNIKK: Elin Årseth (til venstre) startet Sportsjent­ene i 2015. Her sammen med Live viktige punkt å øve på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway