Varden

Slik får du ungene t

En skitur gir ro i sjelen for både store og små. Helt til «noen» begynner å fryse på taerne og nekter å bevege seg to cm før du hoster opp en ny stripe Kvikklunsj.

-

Du kommer selvfølgel­ig langt med grillpølse­r, en pose marshmallo­ws og to vedkubber i sekken. Det er imidlertid en annen ting vi voksne kan finne på å glemme i farta, når vi drar med oss de små ut på skitur.

– Godt humør. En irritabel mamma eller pappa med dårlig tid er et elendig utgangspun­kt om skituren med barna skal blir vellykket, fastslår Elisabeth Fredriksen.

Som mamma og prosjektle­der for Barnas turlag i Den Norske Turistfore­ning Telemark, vet hun utvilsomt hva hun snakker om.

Legg en plan

Foran oss i løypa ligger sønnen Cornelius (5) i godt driv. Sola skinner og stemningen er på topp i løypa på Jarseng, men vi kommer ikke mange hundre meterne før den yngste av oss synes det er på tide med en pause.

– Nå er jeg veldig, veldig sliten mamma, sier Cornelius alvorlig.

– Det skjønner jeg godt. Det er jo ikke så rart, så fort som du går. Men se der borte, hva kan det vaere for noe rart?

Cornelius er ikke så sliten lenger, og speider i retningen mamma peker. Kan det vaere et dyr? Nei, det var visst bare et tre med snø på. Så er vi i gang igjen.

– Jeg tror det handler om å se seg rundt. Hva er det barna synes er gøy? Ikke tenk så mye på hvor langt dere skal. Masing er det nok av hjemme. Det viktigste er tross alt at man er ute sammen med barna.

– Det beste med å gå på tur er å komme fram, kvitterer Cornelius, og legger av sted med ny giv på smørefrie ski.

Elisabeth er ikke så opptatt av at barnas utstyr trenger å vaere så «fancy» som mulig. At det sitter som det skal er langt viktigere.

– Vi voksne unner oss ofte dyrt utstyr, også tenker vi at barna kan få noe de kan vokse i. Da må vi nok en gang gå i oss selv. Det er ikke bedre med for store sko når du er liten. Kjøp heller brukt på Finn, om du synes utstyret blir for dyrt. Da trenger det ikke å koste så mye heller, råder eksperten, som minner om viktighete­n av å kle barna riktig. Ikke bare for å beskytte dem mot kulde, men også huske på at det ikke må bli for varmt.

– Det er ikke noe gøy å gå på ski om man er kokvarm.

Pakk sekken på forhånd

Bak oss kommer Dan Christians­en og datteren Celine (7).

Dan, som er frivillig turleder i DNT, har med seg vedkubber i sekken. Hans stalltips for å gjøre turen til en hyggeliger­e opplevelse for alle, er å planlegge pakkingen en stund i forveien.

– Man kan for eksempel lage seg en liste, så slipper man å løpe rundt i huset og beskylde hverandre for å ha glemt det ene og det andre når man først kommer ut. Vi har endt opp med å alltid ha en sekk ferdigpakk­et. Da gjenstår det å finne fram det man skal spise og drikke, så er det bare å legge ut på tur. Han har med seg både sitteunder­lag, snøspade, øks og tørr ved i sekken, i tillegg til skift og mat.

– For min del synes jeg det er viktigere å ha med nok utstyr enn å pakke så lite som mulig. Med små barn blir det som regel ikke så lange turer uansett, så da tillater jeg meg å ta med mye utstyr. Så kan vi bygge snøsofa og lage en egnet grop til bålet. Det er jo også en aktivitet barna kan vaere med på.

Celine liker å ha noe å gjøre underveis på turen.

– Fange snøflak med tunga for eksempel, foreslår hun.

Det er et poeng Elisabeth synes er viktig.

– Gi barna enkle oppgaver underveis, da stiger stemningen. Kan du telle hvor mange skritt det tar å komme seg bort til den bakken der borte? Klarer vi å gå til neste skilt før vi tar en pause? Klarer du å se noe underveis som begynner på bokstaven B?

Synes du det virker uoverkomme­lig å dra på tur med barna alene? Barnas turlag i Telemark arrangerer turer for familier året rundt.

– Sjekk nettsidene våre, så finner du ut hvor vi skal på tur neste gang. Blir med!

 ??  ?? MAS HØRER IKKE HJEMME PÅ SKITUR: Det mener Elisabeth Fredriksen. Sønnen
MAS HØRER IKKE HJEMME PÅ SKITUR: Det mener Elisabeth Fredriksen. Sønnen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway