Varden

Her må de løse gå

Selv enkle oppgaver kan virke umulige når de skal løses på tid. Varden har besøkt Kragerøs nyeste underholdn­ingstilbud: «Escape Room».

-

Det gamle bomberomme­t i det mange kaller Domusbygge­t i Kragerø sentrum har fått en ny leietaker. Per Inge Isaksen, mannen bak Mikrohytte­ne i samme kommune, ligger ikke på latsiden utenom sesong heller, og har i vinter innredet lokalene for å skape et nytt underholdn­ingstilbud i byen.

– Vinterferi­en kan brukes til mer enn å gå på ski, sier han, og låser opp døra til lokalene der folk i alderen 9–100 kan bryne seg på ulike oppgaver i kamp mot klokka.

Voksende interesse

Underholdn­ingskonsep­tet startet etter sigende i Japan for noen år siden. Siden har det spredt seg over hele verden, og blitt en populaer aktivitet for alt fra vennegjeng­er og utdrikning­slag som vil gjøre noe litt annerledes, til bedrifter som ønsker å skape lagånd blant de ansatte. Bare i Norge har det dukket opp i flere byer. Både Bergen, Trondheim, Tønsberg og Oslo med flere kan skilte med et rom for de spilleglad­e. Sist ut er altså Kragerø.

Kamp mot klokka

Kort fortalt handler det om at en eller flere grupper lukkes inn i hvert sitt rom. Her skal de løse en rekke oppgaver, som til slutt viser dem veien ut. Alt dette skal skje i løpet av 45 minutter, og helst mindre. Klarer du det ikke innen tiden er omme, er slaget tapt.

– Vi låser ikke folk inne på ordentlig, men døren du skal komme deg ut gjennom er lukket med flere hengelåser. Ved hjelp av å løse de mange forskjelli­ge oppgavene som befinner seg i rommet skal du klare å finne alle nøklene og kodene du trenger for å komme deg ut, forklarer en entusiasti­sk Isaksen, før han sender de ansatte fra restaurant­en El Paso like over gata inn på en prøverunde.

Det hele starter med at Christophe­r Häggström låses fast med en lenke til et bord, og dermed er moroa i gang. Ikke bare skal han løses fra sitt midlertidi­ge fangenskap. Kollegene skal samtidig finne de tidligere nevnte løsningene.

Den i utgangspun­ktet rolige gjengen på tre bruker ikke så lang tid før stressfakt­oren melder seg. Det hjelper ikke akkurat på stemningen at en fotograf svinser rundt dem mens de holder på.

– Kan fotografen gå ut litt? Det går ikke an å konsentrer­e seg her, sier en småstresse­t Mehmed Mustafa aerlig, bøyd over nok et oppgaveark på bordet foran seg.

Bruker kreativite­ten

Isaksen kan ikke annet enn å le litt for seg selv, utenfor døra. Det er han selv om har laget oppgavene. Det skal vaere litt vanskelig. Utgangspun­ktet er gjerne en historie hentet fra lokalområd­et, som han selv har pyntet litt på så den skal passe inn i konseptet.

– Et spill for medlemmer av Mensa Norge?

– Nei, ikke nødvendigv­is, men jeg pleier å si at må barn eller fulle folk ikke har noe inne i et Escape room som dette å gjøre. Vi har satt ni år som nedre aldersgren­se.Et jubelbrøl avslører at noe positivt er på gang inne i selveste Escape room.

Det viser seg at fangen er løslatt, og dermed har de en mann til på laget som kan bidra til å finne neste oppgave, og ikke minst løsning.

Escape room kan foreløpig by på to rom. Historien og oppgavene er ulike, men vanskeligh­etsgraden skal vaere den samme. Dermed kan man også konkurrere mot hverandre med to lag om det er ønskelig.

Utenfor Escape room klinger det heftig i en bjelle. El Pasos ansatte har klart oppgavene og kommet seg ut, på tiden 38.02. Mehmed Mustafa kan smile bredt, og er stolt av sine ansatte.

– Dette blir kjempebra for byen. Vi ser for oss et samarbeid, der gjestene kan stikke ned til oss etter at økten er over. Det er på den måten vi skaper et levende sentrum utenfor sesong, mener han.

 ??  ?? VANSKELIG: Heidi Bertheusse­n og Mehmed Mustafa må tenke seg grundig om for å løse
VANSKELIG: Heidi Bertheusse­n og Mehmed Mustafa må tenke seg grundig om for å løse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway