Varden

Felleski for alle

Godt feste og god gli. Nå velger stadig flere felleski når de skal ut på tur. – Et godt alternativ for hele familien, sier ski og smøreekspe­rt Gjermund Gåra.

-

Bakglatte ski, klabber og dårlig stemning. Turen ut i langrennsl­øypa kan fort bli et mareritt om skia ikke holder mål. Gjermund Gåra i Bø har i en årrekke smurt ski for både profesjone­lle og mosjoniste­r. Han har nå kjøpt felleski til både seg selv og kona.

– For kona ble det en svaert positiv opplevelse da hun fikk felleski sist helg. Hun synes det var helt topp. God gli og godt feste, forteller Gjermund Gåra ivrig.

– Jeg bruker mine når føret tilsier det, men jeg er nok litt av den gamle skolen og synes at det aller beste resultatet er med godt og riktig smurte ski, smiler han.

Viktig å tilpasse skiene

Langrennss­ki med integrert fell har vaert en salgssukse­ss de to siste åra. Men det er ingen ny idé. Allerede på slutten av 60-tallet prøvde man ut felleski, uten at det ble spesielt populaert.

– Jeg husker jeg hadde et par Landsem ski som jeg rubbet og la silikon i på 70-tallet. Det var forløperen til felleskia, smiler han.

Felleski er når fellen som er integrert i sålen fungerer som festesmøri­ng, og det vil på de aller fleste typer føre gi godt feste. Fellen er en kort stripe på midten av skien, og består av små kunstige hår som minner om en skinnfell.

– Felleski er absolutt et godt alternativ spesielt for de voksne. Ungene de liker jo å skøyte litt på tur og da er ikke felleskia egnet, da blir det bråstopp. Men så lenge de går klassisk, da er det et veldig godt alternativ, sier Gåra.

Han viser fram flere ulike par.

– De siste årene har flere brukt felleski i lengre turrenn. Vinneren av fredagsbir­ken i 2016, Petter Soleng Skinstad, vant på felleski. Det var nesten en slags revolusjon. Felleski kom for fullt for to år siden. Da tok det helt av, og det har bare økt. Det har gått rett til vaers, forteller Gåra. – Det som er viktig er at folk får skiene tilpasset før de legger ut på tur. Det er det mange som har brent seg på. De har fått ski som ikke er tilpasset vekt, høyde og ferdighet. Da kan det fort bli både dårlig gli og lite feste. Har du turfraspar­k eller løper du og mosjonerer? Det er viktig å analysere kundene, sier Gåra.

Har man fått skiene tilpasset og man likevel ikke er helt fornøyd kan man selv stille bindingene noen hakk mens man er på tur.

Slipper ikke unna vedlikehol­d

Om man trodde man slapp unna vedlikehol­d på felleski så må man tro om igjen.

– Det er riktig. Man burde pleie glisona både foran og bak, og fellesyste­met må vaskes og impregnere­s. Jeg bruker strykejern og legger på glider i glisona, men det finnes også hurtigglid­er. Når det gjelder festesona så må man ha på impregneri­ng for å hindre ising, da er det en type som stort sett blir brukt. Fellen er også som en magnet på forurensin­g derfor må den også renses med jevne mellomrom.

Gåra anbefaler å rense dem en gang i måneden.

– Men ikke bruk vanlig skirens, bruk en cleaner. Det er viktig. En skirens kan ødelegge limet på fellene slik at de faller av. En annen ting er smørefrie opp mot felleski. Da vil jeg enkel si at de gir dårligere gli, men godt feste. Mens felleski gir god gli og godt feste. Jeg tror felleski har kommet for å bli. Neste år kommer de i brede turski også, avslutter Gåra.

 ??  ?? VEDLIKEHOL­D: Ikke bruk skirens for årense skia er rådet fra Gåra. Da kan limet til fella løsne. Det finnes spesialpro­dukter for felleski påmarkedet.
VEDLIKEHOL­D: Ikke bruk skirens for årense skia er rådet fra Gåra. Da kan limet til fella løsne. Det finnes spesialpro­dukter for felleski påmarkedet.
 ??  ?? TREND: De siste årene har felleski kommet som et skudd blant mosjoniste­r og
TREND: De siste årene har felleski kommet som et skudd blant mosjoniste­r og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway