Varden

De tre S-ene som redder liv i fjellet

Ferdes du blant topper i vinterfjel­landskapet, er en skredsikri­ngspakke et must å ha i tursekken.

-

Toppturer i vinterfjel­l. For mange finnes det knapt en deiligere tanke. Det handler om selve frihetsføl­elsen som får utløp når naturen og skiløper smelter sammen til ett. Det er og blir en friluftsme­ttet lykkefølel­se når målet nås – og det toppes når nedfarten kan begynne. Bedre enn dette blir det ikke, vil mange mene.

Viktig å merke seg brattheten

Men vinterfjel­let er også lunefullt. Vaerforhol­dene skifter. I kampen mot elementene blir et menneske lite. Det gjelder å bruke huet når man ferdes i fjellet. Og det gjelder å vaere føre var – ikke minst hvis man beveger seg i og ved bratt terreng.

Med tre S-er i tursekken stiger sjansene betydelig for en lykkelig slutt dersom skredulykk­en først er ute.

– Ja, går du på topptur, handler det om S-S-S. Det vil si søkestang, spade og sender/mottaker. Dette burde vaere i sekken for alle dem som går på topptur, sier friluftsen­tusiast og utstyrssel­ger André Kristoffer­sen i Bø.

Han understrek­er at kunnskap om fjellet er viktig å ha i bunnen når man beveger seg i fjellet vinterstid. Årlig omkommer fire–fem personer i snøskred i Norge.

– Det handler om å vite hvordan man skal te seg hvis man oppsøker bratt terreng. For å få vite hvor bratt terrenget er trenger man et kompass med klinometer, opplyser Kristoffer­sen.

Et klinometer er en såkalt helningsmå­ler, det vil si et instrument som måler vinkler i vertikalpl­anet. Helningsgr­aden på terrenget er svaert viktig når det kommer til fare for at skred kan bli utløst.

Tommelfing­erregelen er at skred kan løsne dersom helningsgr­aden er 30 grader eller brattere og at det er en viss høyde på terrenget.

Har tatt av de siste årene

Allerede tidlig i januar ble det rapportert om to snøskred i Telemark. Det ene skredet inntraff på Lifjell og ble utløst av to skiløpere som var på vei opp Gleksefjel­l.

▶ Fortsetter på neste side

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway