Varden

Intens kjaerlighe­tssorg

En vil aldri møte personer med kjaerlighe­tssorg på samme måte etter å ha sett Ingvild Hogstads «Heartbreak».

- ▶ PORSGRUNN ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

«Heartbreak» er historien om hva som skjer med hjernen når hjertet blir knust.

Samtidig er det en personlig fortelling av skuespille­r Ingvild Hogstad fra Siljan, som har skrevet stykket «Heartbreak». Stykket baeres av hennes egen historie etter å ha bli dumpet i en telefonsam­tale, og om hvor altomfatte­nde kjaerlighe­tssorgen kan vaere.

Distansert humor

Kjaerlighe­tssorgen, eller heartbreak på engelsk (knust hjerte, red. adm.) eller hjertesorg på dansk, er skambelagt og møtes i mindre grad av seriøs sjeleomsor­g sammenlikn­et med andre som rammes av å miste noen.

I «Heartbreak» løfter Ingvild Hogstad tilstanden, som hun i et intervju med Varden karakteris­erer som «tortur for hjernen» opp på det nivå de kjaerlighe­tssørgende fortjener.

Hun gjør det samtidig med en dose distansert humor, godt hjulpet av videointer­vju (laget av Jørn Steen) med ti personer som forteller om sine kjaerlighe­tstap. Humoren i intervjuen­e ligger i nettopp distansen og forundring­en de sørgende har til egen «galskap», som sett av oss utenfra. Samtidig som de også skildrer hvor alvorlig krisen var.

Første egne oppsetning

Ingvild Hogstad tok sin skuespille­rutdannels­e ved Teaterakad­emiet i Moskvas internasjo­nale avdeling i Århus i Danmark.

Der møtte hun også mannen hun trodde skulle vaere der hele livet og bli far til deres barn. Slik ble det ikke, da han helt ut av det blå avsluttet forholdet over telefon for fem år siden. Den telefonsam­talen gjorde at alt raknet for Hogstad.

Det ble også kimen til hennes første egne oppsetning, som er gjort i et godt samarbeid med regissør Anne-Sophie Erichsen. Sammen har de skapt et tett scenebilde, der Hogstad lett glir mellom betraktere­n av medsørgend­e, historiefo­rteller og dramatiser­ende av egne opplevelse­r – både gjennom dans, monolog og dikt.

Heartbreak Grenland Friteater

Av: Ingvild Hogstad Regi: Anne-Sophie Erichsen

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: LARS LØBERG ANDERSEN ?? KJAERLIGHE­TSSORG: Ingvild Hogstad debuterer med egen forestilli­ng med «Heartbreak», og gir med humor og alvor et ansikt til kjaerlighe­tssorgen.
ALLE FOTO: LARS LØBERG ANDERSEN KJAERLIGHE­TSSORG: Ingvild Hogstad debuterer med egen forestilli­ng med «Heartbreak», og gir med humor og alvor et ansikt til kjaerlighe­tssorgen.
 ??  ?? DIALOG: Ingvild Hogstad kaller «Heartbreak» en performanc­e lecture i et dokumentar­landskap.
DIALOG: Ingvild Hogstad kaller «Heartbreak» en performanc­e lecture i et dokumentar­landskap.
 ??  ?? TORTUR: Ingvild Hogstad sier kjaerlighe­tssorg er som turtur for hjernen.
TORTUR: Ingvild Hogstad sier kjaerlighe­tssorg er som turtur for hjernen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway