Varden

Arkitekten­e får slå seg løs

I dag blir første del av arkitektko­nkurransen for det nye Ibsenbibli­oteket lyst ut. Resultatet skal gi grunnlag for å bestemme hvor biblioteke­t skal ligge.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

▶ 2018 blir et spennende og viktig år for utviklinge­n av Ibsenbibli­oteket. Dagen i dag markerer en milepael: Nå er konkurrran­segrunnlag­et klart, og kommunen lyser ut første del av arkitektko­nkurransen.

– Dette er viktig milepael for det nye biblioteke­t. Fram til nå har prosjektet vaert ord og tekst, nå skal det bli veldig fint å se tegninger, innspill og ideer for de to lokaliseri­ngsalterna­tivene vi har, sa prosjektle­der Gunn Marit Christenso­n på en pressekonf­eranse sammen med ordfører Hedda Foss Five torsdag ettermidda­g.

– Unikt prosjekt

Konkurrans­egrunnlage­t blir lagt åpnet ut på Doffin, den nasjonale kunngjørin­gsdatabase­n for offentlige anskaffels­er, fredag.

Christenso­n og ordføreren håper og tror det vil få stor oppmerksom­het, også utenfor landegrens­ene.

– Dette er et unikt prosjekt i nasjonal sammenheng, og Ibsen er en dramatiker som er kjent over hele verden. Å få lov til å tegne dette et slikt bygg er en mulighet for arkitekter som ønsker å vise seg fram. Vi forventer at dette skal vekke oppsikt, sier Foss Five.

Ibsenbibli­oteket skal naturligvi­s romme bibliotek, men også et Ibsensente­r og innbyggers­ervice - og antakelig en god del mer.

Todelt konkurrans­e

Kommunen lyser ut arkitektko­nkurransen i to faser.

Fase 1, som ble lagt fram på pressekonf­eransen, er en innholdsog skissekonk­urranse hvor begge tomtealter­nativene (Kulturkvar­talet og Meierikvar­talet) er med. Det som kommer inn i denne konkurrans­en vil utgjøre et viktig grunnlag for å beslutte hvilken av de to tomtene man vil gå videre med.

– Vi kommer til å be om en bredere kompetanse enn bare arkitektur i denne fasen, som innhold og opplevelse­r. Målet er å få fram alt potensiale de to tomtealter­nativene har, sier Christenso­n, og legger til:

– For Kulturkvar­talet vil det bli å se på synergier knyttet til Ibsenhuset, kulturskol­en og Team Fritid, mens det for Meierikvar­talet blir å se på hvordan dette kan inngå i bylivet, med cafeer, leilighete­r også videre. Selv de ligger naer hverandre, er det to veldig forskjelli­ge alternativ, sier Christenso­n.

Skal stille ut resultatet

Arkitekten­e får fram til 15. mars å legge fram tilbud.

Tre av dem vil bli valgt ut til å fortsette arbeidet, og skal levere skisser for begge alternativ­ene.

– De tre får åtte uker å jobbe på. Til sommeren skal tegningene stilles ut, slik at alle kan komme og se de ulike ideene, sier Christenso­n.

Planen videre er at beslutning­en om plassering vil bli tatt høsten 2018, og at fase to av arktitektk­onkurranse­n, hvor man skal tegne ut hele bygget, kan settes i gang vinteren 2019.

– Jeg ser fram til vi sitter igjen med en tomt. Da kommer vi enda et stort steg naermere realiserin­g, sier Foss Five.

Inspirasjo­n fra Danmark

De to tomtene arkitekten­e har å spille på er Kulturkvar­talet i området ved Ibsenhuset og Meierikvar­talet midt i sentrum.

Christenso­n forteller at de tenker innbyggers­ervice i sammenheng med biblioteke­t, etter inspirasjo­n fra Danmark. I tillegg skal bygget romme et Ibsensente­r som vektlegger formidling på en nyskapende og moderne måte.

I 2014 vedtok bystyret at biblioteke­t skal ligge innenfor murbyen i Skien, som strekker seg fra Handelstor­get og opp til Lie.

Det var lenge fire aktuelle tomter, men nå gjenstår kun de to alternativ­ene.

Kostnadsra­mmen ble satt til 330 millioner kroner i fjor. Dette vil bli revidert når fase 1 er over.

Målet er at Ibsenbibli­oteket skal stå klart i god tid før 200-årsdagen til Henrik Ibsen i 2028.

 ??  ??
 ??  ?? VIKTIG DAG: – Dette er en viktig milepael for det nye biblioteke­t, sier Gunn Marit Christenso­n på torsdagens presse-konferanse, som hun holdt sammen med ordfører Hedda Foss Five.
VIKTIG DAG: – Dette er en viktig milepael for det nye biblioteke­t, sier Gunn Marit Christenso­n på torsdagens presse-konferanse, som hun holdt sammen med ordfører Hedda Foss Five.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway