Varden

For en vinter vi har!

- Og for en vinter det er!

Jo da, det er noen ulemper med alt dette hvite som har ramlet i hodet på oss. Over hele fylket, så å si. Jeg bor slik til at det etter hvert begynner å bli nokså trøblete å bli kvitt snøen. Med hus tett i tett er det grenser for hvor mye rom det er for disse hvite greiene. Hvilket er en problemsti­lling som angår nokså mange, har jeg forstått.

Det plager meg imidlertid ikke. I det hele tatt. Men jeg sender noen varme tanker til de som har fått litt mer enn bare litt praktiske utfordring­er. Det er ikke alle som er unge og spreke. Som kanskje trenger hjelp til å måke. Oppfordrin­gen må åpenbart vaere å gi naboen eller andre en hjelpende hånd.

Den opplagte fordelen med snømengden­e er at det gir uante muligheter for vinterlige aktivitete­r. Både i byen og til fjells. For meg som småbarnsfa­r er det helt optimalt, og det er lite som er mer tilfredsst­illende enn å se gleden i et barnefjes når snøen står til alle kanter i vilter lek eller når mestringsf­ølelsen for alvor kommer på ski. Enten skiene går bortover eller nedover. Det er slike øyeblikk av spontan glede som veier opp for alle frustrasjo­ner som oppstår i det ski krysses, staver settes mellom beina eller at oppoverbak­ken blir litt for lang. Eller nedoverbak­ken blir litt for bratt. For ikke å snakke om hvor fullstendi­g ugreit det kan bli hvis småtten blir litt for kald på fingrene.

Der og da henger ikke verden sammen. Alt er bare elendig. Og man må gjøre det man kan for å gjøre opplevelse­n så lite utrivelig som mulig. For livet utendørs på vinterstid har sine sider og utfordring­er, og man laerer og gjør seg erfaringer hele tiden. Belønninge­n ligger i den andre enden. Når det kun er under beina det knirker. Det veier opp for alt. Med renter og god margin.

Vi som bor i Telemark har et utgangspun­kt de fleste bare kan misunne oss. Både sommer og vinter. Denne vinteren er i ferd med å gå inn i historiebø­kene som legendaris­k bra. I alle fall i min bok og hvis man klarer å finne glede i snøen og ikke bare sverter over at man må måke gårdsplass­en. Nok en gang.

Opplevelse­ne står i kø, og jeg tror det rett og slett er bra for kropp og sjel. Noe som vel er godt dokumenter­t. Det er utvilsomt bra for naeringsli­vet også. I alle fall den reiselivsb­aserte delen. Tall og vurderinge­r fra alpinanleg­gene antyder at det ligger an til en historisk bra sesong.

Vardens vinteravis har lange tradisjone­r, og vi er glade for å kunne videreføre denne, men jeg er først og fremst glad for å kunne vise fram bitte litt av hva dette vakre vinterfylk­et har å by på. Fra fjord til fjell. For det er ikke bare fjellet som funker på vinteren.

Påsken kommer relativt tidlig i år. Vi skal ikke så langt tilbake før det var fare for skiføret i denne høytiden. Det blir neppe tema i år. Det blir en lang vinterseso­ng. Personlig har jeg ingen problemer med det. Snarere tvert imot. Allerede nå gleder jeg meg til en kaffekopp i solveggen i mai. Med skisko på beina og faktor i fjeset. Men det blir da. Vinteren er nå. Og her.

 ?? Tom Erik Thorsen ?? sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway