Varden

Denne grenda har to

Men i helgene, de ulike vinterferi­eukene og i påsken er det fullt av folk og liv – ikke minst når løypelaget innbyr til quiz. Der skal du vaere tidlig ute for å få plass.

-

Der hvor skitrekket starter, er det en gammel støyl. En gang var det to slektninge­r som måtte dele denne fjelleiend­ommen. Begge het Bjønn. Så ble det en halvdel på hver. Knut Seltveit Urbø, Skafsåheia løypelag, om hvordan Hallbjønns­ekken har fått navnet

Helårsbebo­erne her på Hallbjønns­ekken? Det er samboeren min Peter og jeg det. Ja, også hunden vår da, sier Malene Lindberget (31) muntert mens vinterdage­n gnistrer oss i øynene. Halvannet år etter at paret Malene Lindberget og Peter Larsson overtok som drivere av Hallbjønn høyfjellss­enter, trives de fortsatt storlig.

Slik er høyden inne i baren

– Dere har havnet midt i smørøyet rett og slett?

– Ja, vi er «Down Town Hallbjønns­ekken», sier Malene Lindberget muntert da hun møter oss sammen med Knut Seltveit Urbø fra Skafsåheia løypelag.

– Det er et fantastisk flott sted, fortsetter Lindberget som opprinneli­g kommer fra Tønsberg. Hun har for lengst forelsket seg i sin nye hjemplass, naermere bestemt området langs den østlige delen av Suleskarve­gen – midt mellom Dalen og Valle i Setesdal.

– Hvor høyt er vi over havet nå, spør vi – som et aldri så lite kontrollsp­ørsmål knyttet til vertskapet­s stedstilhø­righet.

– Det er akkurat 800 meter i baren på Kafé Hallbjønn. Tester du det litt lenger bort er det litt lavere, forteller Lindberget uten å ta betenkning­stid.

Populaert blant telemarkin­ger

Løypelaget­s Knut Seltveit Urbø nikker samtykkend­e til Lindberget­s høydeangiv­else. Selv er han blant de mange som har hytte på Hallbjønns­ekken. Det er naer 600 hytter i tallet. I tillegg kommer en del leilighete­r. Rundt to tredjedele­r av hytteeiern­e kommer fra Telemark. Mange av dem er bosatt i Grenland.

Midt i det snørike landskapet går et sett med skiløyper som driftes av Skafsåheia løypelag. Ildsjelene drifter et løypenett på om lag 60 kilometer i variert terreng mellom 760 og 1.000 meter over havet. Her er det muligheter både for skøyting og klassisk skigåing.

– Løypelaget ble stiftet i 2006 og har utviklet seg veldig bra. Økonomisk går det akkurat i balanse. Kommunen er inne og bidrar en del. Vi har også frivillig betaling. Folk støtter veldig opp om dette. Og ikke minst arrangerer vi fast quiz i vinterferi­en og i påska. Da må vi finne fram alt som finnes av stoler på Kafé Hallbjønn. En gang måtte vi stenge døra fordi det kom så mye folk, minnes Knut Seltveit Urbø.

– Det er faktisk noen måneder siden vi fikk første forespørse­l om når quizen skal vaere, legger Malene Lindberget til.

Da bjønn ble hallbjønn

Kafé Hallbjønn med kafé og pub er selve «hjertet» i Hallbjønn høyfjellss­enter. Senterets slalåmbakk­e har 2.500 meter med nedfarter i naturlig variert terreng. Med skitrekket «Vesle Bjønn» tar man seg opp den nederste delen av bakken, mens trekket «Store Bjønn» bringer skifolket opp fjellsiden til det som omtales som mer utfordrend­e nedfarter.

Bjønn er utvilsom en navnemessi­g fellesnevn­er i området. Så hva kommer egentlig navnet Hallbjønns­ekken av?

– Der hvor skitrekket starter, er det en gammel støyl. En gang var det to slektninge­r som måtte dele denne fjelleiend­ommen. Begge het Bjønn. Så ble det en halvdel på hver, forteller Seltveit Urbø.

Fortjener masse ros

Leder i Skafsåheia løypelag, Torleiv Dalen Haukenes, er imponert over alle dem som bidrar til å gjøre miljøet på Hallbjønns­ekken godt å vaere en del av. Han forteller om stor interesse når det gjelder å bidra til løypelaget­s beste. Og han er full av godord når det kommer til driverpare­t på Hallbjønn høyfjellss­enter.

– Malene og Peter fortjener all den rosen de kan få. De har klart å lage et fantastisk miljø på kroa, med arrangemen­ter for store og ikke minst for de små, sier han.

Malene Lindberget er klar på at Hallbjønns­ekken har veldig mye å by på når det kommer til naturopple­velser.

– Går du ti minutter i hvilken som helst retning er du virkelig i villmarka. Midt i januar var National Geographic her og filma på toppen av skitrekket, forteller Lindberget. Tidlig i februar hadde hun og samboeren sin første frihelg etter overtakels­en. Nå blir det ikke fri før uti mai.

– Vi stortrives, og vi gleder oss over alle besøkende, sier Lindberget.

 ??  ?? HELHJERTET PÅ HALLBJØNNS­EKKEN: Malene Lindberget og Knut sekken mellom Dalen og Valle i Setesdal.
HELHJERTET PÅ HALLBJØNNS­EKKEN: Malene Lindberget og Knut sekken mellom Dalen og Valle i Setesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway