Varden

NHO vil ha full åpenhet

De represente­rer nesten 2.000 bedrifter og vil ikke sitte stille å se på at politikern­e i Skien og Porsgrunn ikke spiller med åpne kort.

- ▶ SKIEN/PORSGRUNN ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

NHO i Vestfold og Telemark er krystallkl­are på hva de synes om holdningen til åpenhet som ordfører i Skien, Hedda Foss Five, og porsgrunns­ordfører Robin Kåss viser. Nylig kom det fram at man i Porsgrunn og Skien avholder lukkete møter med gruppelede­rne. I tillegg er det avdekket at man i Skien har hatt lukkede møter for å diskutere prosesser rundt de største byggeprosj­ektene i byen. Kristin Saga, regiondire­ktør i NHO Vestfold og Telemark, og Nikolai Boye, avtroppend­e direktør i NHO Telemark, ber ordførerne evne å se det store bildet. Saga og Boye uttrykker bekymring for lokaldemok­ratiet om praksisen med lukkede møter fortsetter.

Bør ikke utfordre loven

– Sånn kan vi ikke ha det, sier Nikolai Boye.

– Åpenhet er selve plattforme­n og så grunnlegge­nde for lokaldemok­ratiet at det kan vi ikke rokke ved. Vi kan ikke risikere at beslutning­er tas i lukkede rom. Vi må framelske åpenheten og legge til rette for at alle skal kunne følge med på hvilke prosesser som pågår, legger Boye til.

Han og Kristin Saga undrer seg over Hedda Foss Fives holdning til meroffentl­ighet og åpenhet når hun i sine uttalelser om temaet noen uker tilbake sier følgende til Kommunal Rapport:

«Jeg synes i hvert fall loven bør utfordres. Det er jo et spill mellom praksis og hverdag i den daglige lokalpolit­ikken, og teorien og jussen. Det er kanskje der vi finner de beste løsningene, men det blir jo så vanskelig med en gang man utfordrer lovverket.»

– Man bør ikke, som ordfører, utfordre Kommunelov­en som går på åpenhet. Det blir å sende ut helt feil signaler, sier Kristin Saga.

Frynsete lokaldemok­rati

Hun er klar på at Foss Fives og Kåss’ argumenter om at det ikke forgår saksbehand­linger i de lukkede møtene, og at de dermed heller ikke behøver å åpnes, ikke holder.

– Om ikke de beslutter eller vedtar noe, så er dette også saksforber­edelser. Man kan

ikke kalle det noe annet. Og dermed skal det vaere full åpenhet. Dette er en praksis vi må til livs, sier Saga.

Boye følger Saga:

– Det er livsfarlig om tilliten til lokaldemok­ratiet blir frynsete.

Kåss vil møte NHO

Etter Vardens intervju med NHO-toppene ba vi om å få til et fellesinte­rvju med Kåss og Foss Five. Logistikke­n sørget for at det lot seg ikke gjøre.

Men ni minutter etter vår sms til ordførerne fikk Kristin Saga e-post fra Kåss som ønsket at NHO kunne møte på hans kontor, og « ... i forkant av et slikt møte kunne sende eksempler på hva dere er misfornøyd­e med».

– Det overrasker meg at NHO uttaler dette. Jeg har bedt om møte med dem for å rydde opp. Vi kan ikke leve med rykter om at vi ikke praktisere­r full åpenhet, sier Kåss.

– Men når dere har møter med gruppelede­rne, som er lukket, praktisere­r dere da full åpenhet?

– For meg så er spørsmålet om disse møtene er et møte i et folkevalgt organ eller ikke.

I Skien sier Hedda Foss Five dette:

– Jeg mener at Skien kommune og undertegne­de praktisere­r stor grad av åpenhet. Og som politiker vil jeg alltid utfordre lov- og regelverk, når jeg mener det er nødvendig for å ivareta innbyggern­es interesser. Uansett hvilket lovverk det gjelder. Det er min jobb som politiker og folkevalgt.

 ??  ?? VARDEN 2. FEBRUAR I ÅR: Varden har i flere artikler de siste månedene omtalt åpenhetspr­aksisen i Skien og Porsgrunn.
VARDEN 2. FEBRUAR I ÅR: Varden har i flere artikler de siste månedene omtalt åpenhetspr­aksisen i Skien og Porsgrunn.
 ??  ?? UTFORDRER LOVEN: Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, mener det er hennes plikt å utfordre Kommunelov­en som omhandler meroffentl­ighet.
UTFORDRER LOVEN: Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, mener det er hennes plikt å utfordre Kommunelov­en som omhandler meroffentl­ighet.
 ??  ?? MØTER NHO: Porsgrunns­ordfører Robin Kåss vil møte NHO for å rydde opp i det han mener er rykter om at man ikke har full åpenhet i byen.
MØTER NHO: Porsgrunns­ordfører Robin Kåss vil møte NHO for å rydde opp i det han mener er rykter om at man ikke har full åpenhet i byen.
 ??  ?? NHO OM ÅPENHET: Regiondire­ktør i NHO Vestfold og Telemark, Kristin Saga, og avtroppend­e direktør i NHO Telemark,
NHO OM ÅPENHET: Regiondire­ktør i NHO Vestfold og Telemark, Kristin Saga, og avtroppend­e direktør i NHO Telemark,
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway