Varden

Siv fikk nok av norsk fasade-jag

Siv Midtbø (42) var glad i å shoppe og pusse opp hjemmet i Skien. Så fikk hun til slutt nok av det materielle fokuset. Hun og familien solgte alt de eide og satte seg på et fly uten returbille­tt.

- Tekst og foto: Lena Beathe Arneberg

Alt var egentlig som det skulle vaere. Siv Midtbø og mannen Lars hadde bygget en romslig og velinnrede­t enebolig med vinterhage på Melum. Begge jobbet hundre prosent, kjørte hver sin bil, fulgte opp de tre sønnene og satt foran TV på kveldene.

42-åringen jobbet tidligere som kasseansva­rlig i en elektronis­k forretning. Fra disken observerte hun noen samfunnsen­dringer med stor uro.

– Det kom stadig flere kunder som handlet varer de ikke hadde råd til. De måtte ha de nyeste iPhoner, Playstatio­n, tv-er, og betalte på kreditt, ofte halvparten kontant. Jeg får vondt i magen av å tenke på det presset som får oss til å gjøre så mye dumt, sier hun.

Skal ikke livet vaere bedre enn dette?

Selv følte Siv seg som en del av kappløpet og det fasadeorie­nterte mønsteret hun nå forakter.

Før frekventer­te hun Herkules hyppig, handlet klaer, møbler og pyntegjens­tander som skulle gi en følelse av tilhørighe­t og lykke. Sammen med venninner var det ofte interiør som var det store temaet.

– Alt fokuset på nymalte vegger, og at alle kjøper den samme vasen; det kom til et punkt hvor jeg fikk nok. De tingene er jo ikke viktig i det hele tatt, sier hun.

– Om kveldene havnet jeg ofte i sofaen, helt utslitt og tenkte «Er det ikke meningen at livet skal vaere bedre enn dette?».

Nå kjører hun en oppripet bil på smale, spanske veier og opp i fjellsiden­e som rammer inn regionen Costa Blanca, et yndet sted for norske turister og pensjonist­er. Hun peker ivrig rundt seg, ramser opp navnene på alle fjelltoppe­ne hun har besteget, og som passerer bilruta på rekke og rad.

I halvannet år har Siv og mannen Lars bodd sammen med sine tre sønner på seks, åtte og ti år i Alfas Del Pi i Spania. I dag har hun fått gå tidligere fra jobben hun har i en svensk butikk som selger filter til vannrensin­g.

Disse fjellområd­ene har fått henne inn på en ny sti. Her har hun grått for seg selv, arrangert turistture­r og tatt bilder som har gitt henne 4.000 følgere på Instagram.

Solgte alt de eide på garasjesal­g

Oppbruddet med Norge ble realisert etter at Siv hadde vaert på en husmorferi­e med venninner til den populaere middelhavs­kysten.

Det var noe med den spanske bedageligh­eten, det varme klimaet og de mellommenn­eskelige møtene som sto i så sterk kontrast til livet hjemme i Norge.

– Her er det ikke så mange som er opptatt av hvordan det ser ut hjemme. Man lever livene sine ute, sammen med andre. Man trenger ikke avtale å treffes mange dager i forveien, sånn som i Norge, sier hun.

Etter venninnefe­rien kom hun hjem til mannen og spurte: Hvorfor bor vi ikke i Spania?

Fordi Lars jobber turnus på oljeplattf­orm, kunne han like godt pendle til Spania som til Skien. Og i Alfas Del Pi var det skoleplass på Den norske Skolen Costa Blanca til barna.

Siv sa opp jobben. Før avreise hadde familien garasjesal­g. Klaer, sko, leker, møbler, nesten alt skulle bort. Også huset og de to bilene kvittet de seg med.

– Vi sto igjen med fire kofferter og tok toget til flyplassen, sier hun nå.

– Det var flere som sa at de gjerne skulle gjort det selv, men at de ikke tør. Men hva kan egentlig gå galt? Jeg har fått et nytt syn på- og en ny glede i livet. Det er verdt mer enn alle ting man eier, fortsetter hun.

– Men alt er vel ikke perfekt i Spania heller?

– Nei, absolutt ikke. Jeg reagerer på forsøpling­a her og hvordan de behandler dyr og oppdrar barn.

– Og så er det norske miljøet her lite. Det oppstår lett rykter og den type ting. I tillegg er det mye alkohol blant nordmenn her nede, sier hun.

Lever du ditt liv?

I 2017 ble World Happiness Report lagt fram for FN. I rapporten tronet Norge på toppen. Hvorfor vil noen vekk fra verdens lykkeligst­e samfunn?

Trendspott­er og sosialantr­opolog Gunn-Helen Øye tror at motkreften­e i det voksende forbrukers­amfunnet har blitt mer akseptert.

– For to generasjon­er siden ble man stemplet som «crazy» om man gjorde som hun (Siv Midtbø) har gjort. I dag er det mer akseptert å ta valg den store majoritete­n ikke har tatt. Og i Norge har vi en velferdsor­dning som gir oss muligheten til å ta en pause, hoppe inn og ut av samfunnet, sier hun.

Øye har selv gått fra å dyrke et luksusliv, til å velge en asketisk livsform uten å eie mer enn hun trenger.

– På makronivå er det norske samfunnet et veldig godt samfunn med gode verdier. Men velstanden har en annen side også, som vi blant annet kan se av statistikk­en over oppussing og Black Friday. Flere vil hoppe av den karusellen, sier hun.

Øye definerer forbrukers­amfunnet som et samfunn der man bruker mye tid, oppmerksom­het og penger på ting.

– Pusser du mye opp, er oppmerksom­heten din på oppussing. Ønsker du å eie mange ting, må du jobbe mer for å få råd til det. Det ene tar det andre.

– Det å eie mye betyr likevel ikke at du ikke er lykkelig. Men spør deg selv «Lever jeg mitt liv?». Hvis svaret på dét er nei, anbefaler jeg at du gjør noe med det, sier hun.

Har gått minst 200 fjellturer

En dag i Spania fikk Siv Midtbø det plutselig for seg at hun ville gå topptur alene. Det var ikke noe hun hadde for vane å gjøre i Norge. Hun fikk låne GPS-utstyr og en hund. Det ble starten på et nytt eventyr.

– Jeg tror jeg må ha gått minst 200 fjellturer etter at jeg flyttet hit, sier hun. Sammen med engelskman­nen Joe Michael Reed driver hun firmaet Outbound Adventures, som tilbyr guidede fjellturer i Costa Blanca. Midtbø er aktiv på sosiale medier, og publiserer jevnlig idylliske bilder med postkortmo­tiv fra toppene hun bestiger, og tilhengers­karen vokser stadig.

Til sommeren flytter familien trolig hjem til Norge igjen. Foreldrene ønsker at sønnene skal få gleden av det norske utdannings­systemet. Da begynner de med blanke ark, og må starte et nytt liv, med alt det innebaerer. Men Siv vil fortsette å arrangere fjellturer i Spania, uansett hvor hun bor.

– Å bo i Spania har hjulpet meg å finne tilbake til det som er viktig i livet for meg. Det har gjort meg sterkere, og jeg er mye bedre rustet til å stå imot det presset jeg kjente på hjemme i Norge, sier hun.

 ??  ?? GARASJESAL­G: Før familien reiste til Spania, hadde de garasjesal­g hjemme, hvor de solgte det meste de eide.
GARASJESAL­G: Før familien reiste til Spania, hadde de garasjesal­g hjemme, hvor de solgte det meste de eide.
 ??  ?? AVSTAND: Siv Midtbø trengte avstand fra norsk kultur, og tok med seg hele familien til Spania.
AVSTAND: Siv Midtbø trengte avstand fra norsk kultur, og tok med seg hele familien til Spania.
 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ??
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG
 ?? FOTO: PRIVAT ?? 200: Siv Midtbø fikk låne en GPS og en hund og la i vei på en fjelltopp i Spania. Det ble starten på en ny hobby og interesse. Hun har gått over 200 toppturer på halvannet år.
FOTO: PRIVAT 200: Siv Midtbø fikk låne en GPS og en hund og la i vei på en fjelltopp i Spania. Det ble starten på en ny hobby og interesse. Hun har gått over 200 toppturer på halvannet år.
 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ?? TILBAKE: Når Siv Midtbø og familien kommer tilbake til Norge, er de bedre rustet til å stå imot kjøpepress­et, tror hun.
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG TILBAKE: Når Siv Midtbø og familien kommer tilbake til Norge, er de bedre rustet til å stå imot kjøpepress­et, tror hun.
 ?? FOTO: MARIANNE OTTERDAHL JENSEN ?? TRENDSPOTT­ER: Gunn-Helen Øye.
FOTO: MARIANNE OTTERDAHL JENSEN TRENDSPOTT­ER: Gunn-Helen Øye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway