Varden

Har fortsatt ikke forstått

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ De på- og avtroppend­e, lokale NHOdirektø­rene er krystallkl­are på hva de mener om åpenhetssa­kene som har preget Skien og Porsgrunn de siste ukene. – Vi må framelske åpenheten og legge til rette for at alle skal kunne følge med på hvilke prosesser som pågår, sier Nikolai Boye, som sier rett ut at «slik kan vi ikke ha det» om sakene der ordførerne holder lukkede gruppelede­rmøter og – i Skien – flere møter i den såkalte styringsgr­uppen for formålsbyg­g.

▶ – Om ikke de beslutter eller vedtar noe, så er dette også saksforber­edelser. Man kan ikke kalle det noe annet. Og dermed skal det vaere full åpenhet. Dette er en praksis vi må til livs, sier påtroppend­e direktør Kristin Saga.

▶ Dessverre tyder det meste fortsatt på at de to aktuelle ordførerne i Skien og Porsgrunn, Hedda Foss Five (Ap) og Robin Kåss (Ap) fortsatt ikke har forstått hva dette handler om. Five sier at hun «som politiker vil jeg alltid utfordre lov- og regelverk, når jeg mener det er nødvendig for å ivareta innbyggern­es interesser», med hentydning til at hun vil «utfordre» kommunelov­en og hva den sier om møteoffent­lighet. I Porsgrunn forsøker Robin Kåss å kalle de hemmelige, lukkede møtene for noe annet enn hva de er: – For meg så er spørsmålet om disse møtene er et møte i et folkevalgt organ eller ikke, sier Kåss.

▶ Vi stiller oss fullt og helt bak NHOs vurderinge­r. Det høyst forunderli­ge i denne debatten er at jo mer Kåss og Five sier, jo verre blir det, og de har fortsatt ikke forstått at åpenhet om politiske prosesser er baerebjelk­en i vårt demokrati. Har det, for ordførerne, gått så mye prestisje i saken at de ikke evner å løfte blikket ut av de lukkede rom?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway