Varden

Ingen beslutning er tatt om deponi i Brevik

Regjeringe­n har et ansvar for at Norge har et sted å lagre farlig avfall. Men hvor det skal ligge, er ikke bestemt.

- Atle Hamar statssekre­taer i Klima- og miljødepar­tementet

Vi i den nye politiske ledelsen i Klima- og miljødepar­tementet blir spurt om hvorfor vi ikke stanser prosessen med å få utredet et mulig deponi for farlig avfall i Brevik.

Svaret er at dette er en prosess som ble satt i gang lenge før Venstre gikk inn i regjering. Mange norske bedrifter er avhengige av en løsning for sitt farlige avfall. I dag leverer over 250 industribe­drifter og forbrennin­gsanlegg farlig avfall til dagens anlegg på Langøya utenfor Holmestran­d. Men Langøya er snart full. Da trenger vi et nytt deponi.

Denne regjeringe­n tror at ny teknologi vil gjøre det mulig å utnytte ressurser i farlig avfall eller gjenbruke det på annen måte i større grad enn vi gjør i dag.

Men det vil fortsatt finnes en rekke helse- og miljøfarli­ge stoffer som bør ut av sirkulasjo­n. Det er stoffer som kan føre til alvorlige forurensni­nger og skade på mennesker og miljø dersom det ikke behandles og lagres forsvarlig.

Derfor trenger vi et deponi også for framtiden. Et deponi der vi kan lagre farlig avfall på en måte som verken er til skade for natur eller mennesker. Det er regjeringe­n svaert opptatt av.

Etter en omfattende kartleggin­g var Brevik ett av stedene som Miljødirek­toratet pekte på i 2016 som et mulig egnet sted for et nytt deponi. Nesset kommune i Møre og Romsdal var er et annet.

Det ville vaere uansvarlig av regjeringe­n å stanse prosessen som er satt i gang for å få styrket kunnskap i saken. Vi må få viktige fakta på bordet. Deretter skal vi vurdere hva vi må gjøre videre for å sikre at Norge fortsatt har kapasitet til å håndtere farlig avfall.

Men jeg kan forsikre om at det per i dag ikke er tatt noen endelig beslutning i denne saken.

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? SAKEN ER IKKE AVGJORT: Det er ikke tatt noen endelig beslutning på om et framtidig deponi skal legges til Brevik, forsikrer Atle Hamar som er statssekre­taer i Klima- og miljødepar­tementet.
FOTO: GEIR ROANG SAKEN ER IKKE AVGJORT: Det er ikke tatt noen endelig beslutning på om et framtidig deponi skal legges til Brevik, forsikrer Atle Hamar som er statssekre­taer i Klima- og miljødepar­tementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway