Varden

Kamp om milliardko­ntrakt på Haukeli

Historiens største brøyte- og vedlikehol­dskontrakt i Telemark er lagt ut for anbud. Fem-seks aktører vil kjempe om kontrakten.

- ▶ knut.heggenes@varden.no

▶ Kontrakten det handler om er brøyting- og vedlikehol­d på E 134 over Haukeli, riks- og fylkesveie­ne i Vinje og riks- og fylkesveie­ne i Vest-Telemark. Totalt omfatter den nye åtteårskon­trakten et veinett på hele 840 kilometer.

Det er et pilotprosj­ekt

Veivesenet selv vil naturlig nok ikke spekulere i hvor stor kontraktss­ummen vil bli i kroner og øre.

Det er snakk om en sammenslåi­ng av det som til nå har vaert to atskilte kontrakter – «Vinjekontr­akten» og «Vest-Telemarkko­ntrakten». Tatt i betraktnin­g de summene som tidligere har vaert gjeldende for disse i et betydelig kortere tidsperspe­ktiv, er det naturlig å anslå en total kontraktsv­erdi mellom en halv og en milliard kroner – mest sannsynlig opp mot en milliard. Det er også lagt inn flere nye spesifikas­joner som vil øke kostnadene for tilbyderne.

– Dette er en veldig stor og viktig kontrakt for åtte år. Det er et pilotprosj­ekt Statens vegvesen inviterer aktørene i bransjen til å vaere med å legge inn anbud på. Det er første gangen vi har ute en åtteårskon­trakt, og det er også første gangen vi legger inn kriterier for nivå på egne mannskaper og egen maskinpark. Flere andre kriterier enn pris vil bli vektlagt, forteller ansvarlig for kontrakten­e i veivesenet, John Holskar Nilssen til Varden.

Det er en risikodeli­ng

I dag er det Presis Vegdrift som har «Vinjekontr­akten». Selskapet har sin base på Haukelifje­ll brøytestas­jon for E134.

På stasjonen går det brøytemann­skaper på rundskift gjennom hele vinteren. Presis har også Rv9 og fylkesveie­r i lavlandet i Vinje.

«Vest-Telemark-kontrakten» er det NCC som har. Det er sannsynlig at begge disse aktørene ønsker seg den nye kontrakten, i tillegg til flere andre aktører – deriblant trolig Mesta.

– Det må vaere betydelig risiko forbundet med å ta på seg slike kontrakter opp mot vintervaer­et, Holskar Nilssen?

– Ja, blir det flere vintere som i år, betyr jo det betydelig økte kostnader. Det ligger inne en risikodeli­ng slik kontrakten er utformet.

– Hva med brøytestas­jonen på Haukeli? Den eies jo av Statens vegvesen.

– Det ligger i kontakten at anbudshave­r skal leie stasjonen. – Spent?

– Ja, det er klart det knytter seg stor spenning til hvem som får tilslaget. Vi jobber i disse dager med gjennomgan­ger av kontrakten opp mot aktuelle anbydere. Dette er en veldig viktig kontrakt for oss. Vinje og VestTelema­rk er krevende områder når det gjelder vedlikehol­d.

 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ?? TØFFE FORHOLD: Det kan vaere svaert tøffe forhold på Haukeli. Det har ikke minst årets vinter vist. John Holskar Nilssen er ansvarlig i veivesenet for Haukelifje­ll. Her er han fotografer­t mellom Vågslidtun­nelen og Haukelitun­nelene for noen uker siden.
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES TØFFE FORHOLD: Det kan vaere svaert tøffe forhold på Haukeli. Det har ikke minst årets vinter vist. John Holskar Nilssen er ansvarlig i veivesenet for Haukelifje­ll. Her er han fotografer­t mellom Vågslidtun­nelen og Haukelitun­nelene for noen uker siden.
 ??  ?? LEIE: Det hører med til kontrakten å leie brøytestas­jonen. Her veivesenet ansvarlige på Haukeli -John Holskar Nilssen (f.v.) og Stein Åsheim.
LEIE: Det hører med til kontrakten å leie brøytestas­jonen. Her veivesenet ansvarlige på Haukeli -John Holskar Nilssen (f.v.) og Stein Åsheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway