Varden

Signerte Oslo-avtale

3,7 millioner sparte helseetate­n i Oslo det første året med Imatis-løsninger. Og gevinsten øker.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

– Vi har tatt ett skritt opp trappa til framtidas helsevesen, sier Runar Nygård, direktør for helseetate­n i Oslo kommune.

Den som har hjulpet dem til å ta skrittet er helsedatab­edriften Imatis. I forrige uke signerte bedriften den endelige kontrakten med Norges befolkning­srikeste kommune.

– Vi har signert en større kontrakt med dem og har allerede gjennomfør­t installasj­onen. Den kjører i Skyen. Brukerne startet å bruke systemet i forrige uke, så leveransen er nå godkjent, sier gründer og administre­rende direktør Morten Andresen.

Få blir på sykehus

Oslo trengte å ta tak i samarbeide­t mellom de forskjelli­ge leddene i helsetjene­sten. Dette er et av de viktigste målene til samhandlin­gsreformen. Det handler blant annet om at folk ikke skal ligge i dyre sykehussen­ger når de kan klare seg med et enklere kommunalt tilbud.

– Tidligere ble alle pasientene liggende på sykehus, ved å opprett en KAD- (kommunal akutt døgnenhet)-løsning er det nå kun 12–13 prosent som blir liggende på sykehus, sier Nygård.

Får informasjo­nsflyt

Nøkkelen er pasientfly­t og informasjo­nsflyt. Det var fire forskjelli­ge dataselska­per, både internasjo­nale og norske som slåss om Oslo-kontrakten, og Imatis trakk det lengste strået.

– Det var Imatis som hadde kommet lengst, sier Nygård. Han peker på at også det nye sykehuset i Østfold valgte Imatisløsn­inger.

I Oslo har de gått fra gule lapper og informasjo­nsmøter ved vaktbytte parallelt med piping i lommen, til informasjo­nstavler med pasientsta­tus og fordeling av oppgaver.

Behovet for verktøy

Det er ofte de eldre pasientene som er en utfordring. De kommer hjemmefra, fra legevakt eller sykehjem. Hvor er det riktige stedet å plassere dem? – Kommunen har ikke jobbet med sengeposte­r før. Vi så behovet for et verktøy, sier Nygård.

Løsningen ble en helt ny plattform.

– Vi så behovet for at pasientinf­ormasjonen havnet der pasienten skulle, sier han.

Underskriv­ingen av Imatiskont­rakten er sluttpunkt­et for et forskings- og innovasjon­sprosjekt som startet i 2014.

– Vi har hatt med de beste som finns, sier Nygård.

 ?? FOTO: IMATIS ?? STORKONTRA­KT: Porsgrunns­bedriften Imatis har nå signert en stor teknologik­ontrakt med Oslo kommune. Dette er fra Østfold sykehus.
FOTO: IMATIS STORKONTRA­KT: Porsgrunns­bedriften Imatis har nå signert en stor teknologik­ontrakt med Oslo kommune. Dette er fra Østfold sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway