Varden

Fornøyd med tiltak mot barnefatti­gdom

Nasjonal tilskuddso­rdning mot barnefatti­gdom blir vurdert som svaert nyttig av dem som mottar midler, selv om bare halvparten er helt enig i at den lykkes.

- ▶ Mette Estep, NTB

Ordningen, som ble innført i 2015, skal bidra til at barn og unge berørt av fattigdoms­problemer får mulighet til å delta på linje med andre sosialt. Fafo har gjennomfør­t en evaluering­av ordningen på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir). De har tatt for seg 2015, da 93 kommuner og åtte bydeler til sammen mottok 119 millioner kroner fordelt på 429 tiltak.

Evaluering­en konkludere­r med at ordningen bidrar til et bredt tilbud av tiltak som er åpne for alle, som er ikke-stigmatise­rende og av god kvalitet.

Det er imidlertid ikke noen oversikt over hvor mange som deltok til sammen på tiltakene eller hvor mange av dem igjen som tilhørte målgruppen.

Dette er ganske likt konklusjon­er i en rapport fra Bufdir i januar som oppsummert­e det tverrfagli­ge arbeidet med barnefatti­gdomsstrat­egien. Den rapporten fikk blant annet kritikk for ikke å ha evaluert tiltakene grundig nok, blant annet fordi barna selv ikke var spurt hvordan de synes tiltakene fungerte. Det er heller ikke gjort i FaFo-evaluering­en.

Målgruppe

Ut fra tiltakenes egne anslag vil om lag 115.000 barn og unge tilhøre målgruppen som er berørt av fattigdom. Selv om de fleste som driver tiltakene er godt fornøyd med aktivitete­ne de har satt i gang, sier bare 56 prosent seg helt enige i at ordningen bidrar til inkluderin­g av målgruppen. Det anslås at mange barn og unge utenfor målgruppen også deltar, som en naturlig konsekvens av at tiltakene er åpne og billige. Men det mener arrangøren­e kan vaere positivt, fordi det at «alle» er med bidrar til ikke-stigmatise­ring av tiltakene.

Rapporten slår fast at tilskudden­e havner der de skal: I kommunene som mottok tilskudd, var andelen barn i lavinntekt­sfamilier mellom 5 og 33 prosent. De kommunene som har de høyeste andelene barn i lavinntekt­sfamilier, mottar i snitt de høyeste tilskudden­e. Tiltakene er også i stor grad rettet mot gruppene som ordningen er ment å prioritere, nemlig barn med innvandrer- og flyktningb­akgrunn og barn og unge fra familier med rus- og/eller psykiske helseprobl­emer.

Lykkes ikke helt

Andre poenger i rapporten er at kommuner nå synes å vaere mer bevisst på fattigdoms­utfordring­ene og sitt eget ansvar. Kommunene som søker om og mottar tilskuddsm­idler ser ut til å ha en noe større innsats og lykkes noe bedre med denne, enn kommuner uten tilskuddsm­idler.

Når det gjelder hva som må til for å komme barnefatti­gdomsprobl­emene til livs, svarer hele 90 prosent av kommunene at det viktigste er tidlig innsats. Bare 40 prosent føler imidlertid at de har lyktes med tidlig innsats. Da er kommunene er mer fornøyd med hva de har oppnådd på de to nest viktigste områdene. De føler de har utviklet attraktive og varierte tiltak som barn og unge ønsker å delta i, og at de har generelle, ikkestigma­tiserende tiltak.

Mesteparte­n av kritikken i rapporten er rettet mot organiseri­ngen av tilskuddso­rdningen, som at svar på søknader kommer for sent. Hele 90 prosent mener midler bør bevilges for treårig periode og ikke bare for ett år av gangen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? POPULAERE TILTAK: Mange tilbud som koster en slikk eller ingenting slår svaert godt an. Spørsmålet er om de faktisk fanger opp målgruppa, de som trenger dem mest og har utbytte av sosial inkluderin­g.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX POPULAERE TILTAK: Mange tilbud som koster en slikk eller ingenting slår svaert godt an. Spørsmålet er om de faktisk fanger opp målgruppa, de som trenger dem mest og har utbytte av sosial inkluderin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway