Varden

Vet Regjeringe­n egentlig hva den gjør?

- Åge Eriksen Borgeåsen

Det er styreleder Bunaes, Telemark kildevann i Fyresdal, som stiller dette spørsmålet i forbindels­e med sukkeravgi­ften.

Jeg kan bekrefte at en produksjon­slinje blir lagt ned og at hovedårsak­en er den norske avgiftspol­itikken, sier Bunaes. Antall ansatte reduseres fra 30 til 15. Det var regjerings­partiene, KrF og Venstre som gikk inn for denne avgiften, knyttet til budsjettfo­rliket. Ap holdt «hodet» klart i denne saken, og var motstander av denne avgiften. Venstre uttalte at dette er et budsjett for «framtiden». Så da så.

Avgifter vil i 2018 gi statskasse­n omkring to milliarder kroner i inntekter. Naerings-og nytelsesmi­ddelindust­rien, som rammes av avgiftsøkn­ingen, mener den truer norske arbeidspla­sser og vil føre til kraftig økt grensehand­el.

Frp het tidligere Anders Langes parti til sterk nedsettels­e av skatter, og avgifter og offentlige inngrep. Nå fremgår det av Siv Jensens egne tall at Frp er partiet for sterk økning av avgiftene. 6,6 milliarder i økte avgifter med Frp i regjering, siden 2014 til 2018. Det er også slik at avgifter ikke skiller mellom «fattig» og rik.

Nå vil den «hardtslåen­de monstermin­ister», Sylvi Listhaug, innføre en ny avgift «avgift ved død» overfor pårørende for å dekke statens administra­sjonskostn­ader ved dødsfall. Hvert år dør om lag 40.000 i Norge. I forbindels­e med dødsfall utstedes en attest som gir arvinger rett til å disponere dødsbo. I dag er den gratis, noe Frp, Høyre og Venstre vil til livs. De vil at den skal koste 1.130 kroner, noe som gir 40 millioner til statskasse­n i året.

Det er ikke en uoverkomme­lig sum, men det legger en ytterlig byrde på folk som har lite å rutte med. Det kan også nevnes at Venstre og KrF ga etter for regjeringe­ns krav om egenandel for fysioterap­i. Store pasientgru­pper mister retten til gratis fysioterap­i. Et eksempel er fysioterap­i etter en hofteopera­sjon elle to. Egenandele­r for 2018 er 2.025 kroner.

I hvilken verden kan regjeringe­n mene at skatt på milliarder er galt, mens økte gebyrer for vanlige folk er i orden. Minner om Frps slagord: «En enklere hverdag for folk flest» Under den blå-blå regjeringe­n har forskjelle­ne økt. Gjentar: Under den blå-blå regjeringe­n er det blitt 6,6 milliarder i økte avgifter siden 2014 til 2018. Det er en villet politikk.

 ??  ?? KOSTBART: Sukkeravgi­ften rammer Bjørn Bunaes og Telemark Kildevann hardt.
KOSTBART: Sukkeravgi­ften rammer Bjørn Bunaes og Telemark Kildevann hardt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway