Varden

Vel mye selvskryt, Johansen

- Andreas Cleve

Nyutnevnt statssekre­taer i Justisdepa­rtementet, Knut Morten Johansen, har nylig hatt et innlegg der han skryter uhemmet av den borgerlige regjeringe­ns satsing på og styrking av norsk politi siden høsten 2013.

Men la meg aller først få gratulere Knut Morten med å ha tatt spranget fra Skien Fengsel (som ansatt, ikke innsatt) og til statssekre­taer. Det er ikke dårlig! Jeg har pratet med Knut Morten flere ganger, og han er en sympatisk kar som synes å ha beina godt plantet på jorda.

Men når det

er sagt, så må Knut Morten og resten av den øvrige ledelsen i Justisdepa­rtementet dempe sin entusiasme og overdrevne skryting med adskillige hakk, ettersom skrytelist­en til Knut Morten nesten var for god til å vaere sant. Og når ting høres for godt ut til å vaere sant, ja, da er det nettopp det.

Én ting statssekre­taer

Knut Morten Johansen behendig hoppet bukk over i sitt innlegg, er å nevne at antall operative politifolk og patruljer ute i gatene de senere årene har gått dramatisk ned de fleste steder i landet. Og da hjelper det lite at Justisdepa­rtementet slår seg på brystet og skryter uhemmet av at det er bevilget masse penger til nye helikopter­e, nye datasystem­er, nye biler, nye våpen, nye båter, nytt beredskaps­senter etc..

For hva hjelper

det å pøse masse penger inn i politietat­en, når pengene går til alt annet enn å ansette nye politifolk ute i distrikten­e. Det synes heller ikke å ha hjulpet saerlig mye at antall uteksamine­rte studenter fra Politihøys­kolens avdelinger i Stavern, Oslo, Kongsvinge­r og Bodø har økt betydelig de siste årene. Altfor mange politifolk har nemlig havnet innendørs og er bundet opp i administra­tive oppgaver som sterkt har svekket den synlige og operative delen av politistyr­ken i de 12 politidist­riktene.

Grunnen til at

så mange har havnet innendørs, er mange såkalte «omorganise­ringer» (som det så flott heter) som skal gjøre etaten mer «robust», effektiv og synlig. Hadde leserne av dette innlegget visst hvor mange politifolk som de siste 10 årene er blitt bundet opp i ulike administra­tive stillinger på politihuse­t på Myren i Skien, så hadde nok Valium-tablettene vaert tatt frem. Og hadde man i tillegg visst hvor få politipatr­uljer som er på hjul rundt i Telemark enkelte netter og helger, så hadde det vaert psykiatris­k neste.

Resultatet av så godt som hver eneste omorganise­ring de siste 20-30 årene har gitt stikk motsatt resultat av intensjone­n, nemlig faerre uniformert­e politifolk ute i gatene, faerre uniformert­e politipatr­uljer, og et altfor stort antall lensmannsk­ontorer som i disse dager er i ferd med å bli lagt ned i bygder, utkantkomm­uner og grisgrendt­e strøk. Statssekre­taer Knut Morten Johansen bør kanskje rette fokuset mer mot Politidire­ktoratet, som har svulmet helt ekstremt de senere årene, og som har sikret seg verdifulle ressurser på vegne av de 12 politidist­riktene.

Det heter så

prangende at alle kommuner skal nyte godt av en egen politikont­akt. Jeg tar ikke mye feil om politikont­aktene et par ganger i uka vil nøye seg med å ta telefonisk kontakt med kommunene for å høre hvordan det står til, men ellers holde seg innendørs på politistas­jonen eller lensmannsk­ontoret der det er mer enn nok å gjøre for å få unna administra­tive papiroppga­ver (innberetni­nger, planer, statistikk, kurs) som etaten er blitt overlesset med. Og ved sykdom eller mangel på folk, så vil nok politikont­akten vaere en av de aller første til å bli «inndratt» og pålagt helt andre oppgaver enn å reise ut til kommunene.

Foreningen Merpoliti (2012-2017)

satte gjennom 87 debattinnl­egg i lokalavise­ne fokuset på hvilke konsekvens­er den såkalte «Naerpoliti­reformen» vil kunne gi kongeriket Norge, ikke minst bygder, utkantkomm­uner og grisgrendt­e strøk.

Riktignok er hele

reformen fortsatt ikke iverksatt, men signalene er ikke til å ta feil av: Politidist­riktene er sulteforet av mangel på penger til å ansette og lønne politiansa­tte ute i felten, og flere politimest­ere har for lengst spist opp siste rest av sine negler i ren frustrasjo­n. Isteden er størstepar­ten av pengene øremerket til husleie, lønninger, utstyr, kursing og kostbare biler. Vi får se hvordan det hele ender, etter at reformen har fått «satt seg» om noen år.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? TVILER: Artikkelfo­rfatteren tviler på at det går så bra med politirefo­rmen som statssekre­taer Knut Morten Johansen (Frp) hevdet i et tildigere innlegget i Varden.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX TVILER: Artikkelfo­rfatteren tviler på at det går så bra med politirefo­rmen som statssekre­taer Knut Morten Johansen (Frp) hevdet i et tildigere innlegget i Varden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway